Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX begint nieuwe maand met duidelijke winst

AEX begint nieuwe maand met duidelijke winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers verwerken in de eerste sessie van de nieuwe maand cijfers over de bedrijvigheid in de Europese industrie. Daarnaast is er aandacht voor financiële fondsen en chipbedrijven na de handelsupdates van respectievelijk het Zwitserse UBS, waar de Nederlander Ralph Hamers aan het roer staat, en de Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors.

De AEX-index stond na een paar minuten handelen 0,8 procent hoger op 760,79 punten. Betalingsbedrijf Adyen was de sterkste stijger met een winst van 3,1 procent. Onderaan bungelde telecomconcern KPN met een verlies van 1,1 procent. Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI wonnen tot 2,8 procent na de handelsupdate van NXP, dat zelf in New York een notering heeft. De MidKap steeg 0,9 procent tot 1068,99 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1 procent.

ING ging in de AEX 1,1 procent vooruit. De bank, waar Hamers in het verleden de leiding had, werkt aan een oplossing voor Franse klanten, nu de bank de Franse consumentenmarkt verlaat. Zij krijgen waarschijnlijk de mogelijkheid om over te stappen naar Boursorama, een dochter van de grote Franse bank Société Générale.

UBS

Ondertussen zag Hamers als topman van UBS (plus 1 procent) de winst van die bank in het slotkwartaal van 2021 lager uitvallen. De daling werd veroorzaakt doordat het concern meer geld opzij moest zetten voor een slepende Franse belastingzaak. De bank kreeg een boete omdat het rijke Fransen zou geholpen bij het ontduiken van belasting door geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) zwakken de problemen in de toeleveringsketens van de industrie zoals tekorten aan materialen en grondstoffen wat af. De inkoopprijzen voor materialen stegen minder hard dan eerder. Ook de kosten voor energie, transport en personeel gingen minder sterk omhoog. De verkoopprijzen stegen eveneens minder hard. De nieuwste cijfers over de bedrijvigheid in andere Europese landen komen in de loop van de ochtend. Dan wordt mogelijk ook meer duidelijk over de impact van de omikronvariant van het coronavirus.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 87,99 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 89,09 dollar per vat. De euro was 1,1268 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het slot van de handel op maandag.

Meer uit Financieel

Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

36 minuten geleden
Boeing licht hoger op afwachtend Wall Street na koopadvies

NEW YORK (ANP) - Boeing is dinsdag met een kleine winst begonnen aan een nieuwe sessie op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van investeringsbank RBC Capital Markets en werd 0,5 procent hoger gezet. De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend. Beleggers wachten vooral op nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

1 uur geleden
Evenveel pinbetalingen tijdens koopjesdagen als vorig jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal pinbetalingen aan de winkelkassa's van Black Friday tot en met Cyber Monday is dit jaar hetzelfde als vorig jaar, meldt Betaalvereniging Nederland. Dit jaar werden tijdens deze vier dagen naar schatting 66,5 miljoen pinbetalingen verwerkt voor een totaalbedrag van ongeveer 1,86 miljard euro.

1 uur geleden
Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

2 uur geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

3 uur geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

4 uur geleden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

4 uur geleden