Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX begint nieuwe maand met duidelijke winst

AEX begint nieuwe maand met duidelijke winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers verwerken in de eerste sessie van de nieuwe maand cijfers over de bedrijvigheid in de Europese industrie. Daarnaast is er aandacht voor financiële fondsen en chipbedrijven na de handelsupdates van respectievelijk het Zwitserse UBS, waar de Nederlander Ralph Hamers aan het roer staat, en de Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors.

De AEX-index stond na een paar minuten handelen 0,8 procent hoger op 760,79 punten. Betalingsbedrijf Adyen was de sterkste stijger met een winst van 3,1 procent. Onderaan bungelde telecomconcern KPN met een verlies van 1,1 procent. Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI wonnen tot 2,8 procent na de handelsupdate van NXP, dat zelf in New York een notering heeft. De MidKap steeg 0,9 procent tot 1068,99 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1 procent.

ING ging in de AEX 1,1 procent vooruit. De bank, waar Hamers in het verleden de leiding had, werkt aan een oplossing voor Franse klanten, nu de bank de Franse consumentenmarkt verlaat. Zij krijgen waarschijnlijk de mogelijkheid om over te stappen naar Boursorama, een dochter van de grote Franse bank Société Générale.

UBS

Ondertussen zag Hamers als topman van UBS (plus 1 procent) de winst van die bank in het slotkwartaal van 2021 lager uitvallen. De daling werd veroorzaakt doordat het concern meer geld opzij moest zetten voor een slepende Franse belastingzaak. De bank kreeg een boete omdat het rijke Fransen zou geholpen bij het ontduiken van belasting door geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) zwakken de problemen in de toeleveringsketens van de industrie zoals tekorten aan materialen en grondstoffen wat af. De inkoopprijzen voor materialen stegen minder hard dan eerder. Ook de kosten voor energie, transport en personeel gingen minder sterk omhoog. De verkoopprijzen stegen eveneens minder hard. De nieuwste cijfers over de bedrijvigheid in andere Europese landen komen in de loop van de ochtend. Dan wordt mogelijk ook meer duidelijk over de impact van de omikronvariant van het coronavirus.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 87,99 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 89,09 dollar per vat. De euro was 1,1268 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het slot van de handel op maandag.

Meer uit Financieel

Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

8 minuten geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

12 minuten geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

47 minuten geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

1 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

1 uur geleden