
Aegon grote winnaar in AEX, Alfen afgestraft na resultaten
AMSTERDAM (ANP) - Aegon was woensdag de grote winnaar in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De verzekeraar liet in een handelsbericht weten het jaar goed te zijn begonnen. Volgens topman Lard Friese kende Aegon in het eerste kwartaal een sterke commerciële groei en boekt het bedrijf vooruitgang met de strategische en financiële doelstellingen. Ook de verkoop van de Nederlandse activiteiten van Aegon aan branchegenoot ASR ligt op schema en zal in de tweede jaarhelft worden afgerond. Het aandeel klom ruim 5 procent.
Alfen kelderde bijna 12 procent na tegenvallende resultaten. De maker van laadpalen en opslagsystemen boekte afgelopen kwartaal flink meer omzet. De winstmarge stond echter onder druk en de vraag naar oplaadsystemen voor elektrische auto's daalde. Alfen waarschuwde ook dat de jaaromzet waarschijnlijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte zal uitkomen.
De stemming op de Europese beurzen bleef verder terughoudend. De moeizame onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid bleven daarbij boven de markten hangen. Daarnaast werd bevestigd dat de inflatie in de eurozone in april licht is toegenomen tot 7 procent, van 6,9 procent een maand eerder.
AEX en MidKap
De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 757,34 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 929,66 punten, door de koersval van Alfen. Ook InPost (min 7 procent) moest het ontgelden. De aanbieder van pakketkluisjes werd door JPMorgan van de kooplijst gehaald. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent. Parijs daalde 0,1 procent.
Naast Aegon stonden staalfabrikant ArcelorMittal en verzekeraar NN Group in de kopgroep van de AEX, met kleinere plussen van 1,3 en 0,8 procent. Chipbedrijf ASMI noteerde ex dividend en verloor 1,1 procent. Prosus won 0,7 procent na de kwartaalresultaten van het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Tencent profiteerde van het opheffen van de coronamaatregelen in China en zag de omzet stevig toenemen. De winstgroei viel echter lager uit dan verwacht.
Siemens en euro
Siemens won dik 2 procent in Frankfurt. Het Duitse industrieconcern verhoogde opnieuw zijn jaarverwachtingen. De Duitse bank Commerzbank zakte daarentegen bijna 7 procent na tegenvallende resultaten.
De euro was 1,0824 dollar waard, tegen 1,0864 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie goedkoper op 70,84 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 74,96 dollar per vat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
5 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
5 uur geleden