Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aegon, Adyen en ING helpen AEX aan stevige winst

Aegon, Adyen en ING helpen AEX aan stevige winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag stevig vooruit onder aanvoering van de financiële bedrijven Aegon, Adyen en ING. Beleggers waren goed te spreken over de resultaten van verzekeraar Aegon, die ook een aandeleninkoopprogramma aankondigde. ING liftte mee door de hoop dat de bank mogelijk ook snel zijn aandeelhouders gaat belonen door eigen aandelen in te kopen.

Vorige week stelde ING (plus 3,1 procent) beleggers nog teleur door bij de publicatie van de jaarcijfers geen inkoopprogramma aan te kondigen. Betaalbedrijf Adyen veerde op na de koersdreun van 16 procent een dag eerder en steeg ruim 4 procent.

Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5 procent. De verzekeraar leed vorig jaar een miljardenverlies door de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR. Volgens Aegon gaat het echter om een boekhoudkundig verlies. De operationele winst, waarin de afschrijving niet is meegenomen, is volgens het bedrijf sterk genoeg om voor 200 miljoen euro aan aandelen in te kopen.

ArcelorMittal

De AEX boekte rond het middaguur een winst van 1,6 procent op 760,57 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 1040,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent.

Unilever klom 0,9 procent. Het levensmiddelenconcern boekte afgelopen jaar een kwart meer winst dankzij prijsverhogingen. ArcelorMittal won 0,8 procent. De staalfabrikant kampte afgelopen kwartaal met een zwakkere vraag en lagere verkoopprijzen. Topman Aditya Mittal denkt wel dat het dieptepunt achter de rug is en rekent voor 2023 op een stijging van de wereldwijde staalvraag.

Credit Suisse

In de MidKap werden de resultaten van apothekersbedrijf Fagron (plus 15 procent) en flitshandelaar Flow Traders (plus 7 procent) goed ontvangen. Galapagos kelderde daarentegen 10 procent. Beleggers waren teleurgesteld dat de biotechnoloog geen aanvraag gaat indienen voor een vergunning voor het middel filgotinib bij de ziekte van Crohn in Europa.

Standard Chartered steeg 8,5 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil First Abu Dhabi Bank de Britse bank kopen voor 35 miljard dollar. Crédit Agricole klom 6 procent na goed ontvangen resultaten van de Franse bank. De geplaagde Zwitserse bank Credit Suisse kelderde 10 procent in Zürich na een miljardenverlies in 2022. Het Duitse techconcern Siemens verhoogde zijn winstverwachting en won 8 procent.

De euro was 1,0776 dollar waard, tegen 1,0726 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 78,74 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 85,43 dollar per vat.

Meer uit Financieel

British Airways vermindert vluchten Heathrow met Pasen om staking

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

1 uur geleden
Toezichthouder VS spant zaak aan tegen grote cryptobeurs Binance

WASHINGTON (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spant een rechtszaak aan tegen 's werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten Binance en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao. Volgens de CFTC heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden.

2 uur geleden
Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

4 uur geleden
AEX-index sluit met winst, chipbedrijf ASMI sterkste stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag met winst gesloten, waarmee iets werd goedgemaakt van het forse koersverlies op vrijdag. Ook op de aandelenbeurzen elders in Europa waren groene cijfers te zien. Chipbedrijf ASMI was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5, gevolgd door zorgtechnologieconcern Philips. Techinvesteerder Prosus kampte met een stevig verlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler in de hoofdindex.

4 uur geleden
Cao-partijen streekvervoer praten door, stakingen week opgeschort

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV willen deze week nog gebruiken voor de verkennende gesprekken met werkgeversvereniging VWOV. De gesprekken werden twee weken geleden opgestart onder begeleiding van twee procesbegeleiders na weken van stakingen in het streekvervoer. Nu de gesprekken deze week doorgaan, zijn de eerder geplande stakingen voor deze week opgeschort. Die stonden gepland voor woensdag en donderdag.

5 uur geleden
Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

6 uur geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

6 uur geleden