Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aedes: woningcorporaties zijn al duidelijk over bouwprestaties

Aedes: woningcorporaties zijn al duidelijk over bouwprestaties

DEN HAAG (ANP) - Woningcorporaties geven al duidelijkheid in hoeveel de corporaties daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij op korte termijn kunnen investeren. Dit zegt hun branchevereniging Aedes in een reactie op het rapport over de corporatiesector van toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw). Volgens NEPROM, de branchevereniging van projectontwikkelaars, moeten corporaties echter duidelijker zijn tegenover overheden.

De Aw schrijft onder meer dat corporaties meer en duidelijker inzicht moeten geven in hun bouwprestaties. Volgens het rapport, dat donderdag aan minister Hugo de Jonge is aangeboden, heerst bij sommige woningcorporaties een gebrek aan inzicht in hoeveel ze daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij kunnen investeren op korte termijn. Beter inzicht is nodig om de landelijke woningbouwdoelen te halen. Zo moeten er tot en met 2030 900.000 woningen bij komen, waarvan 300.000 sociale huurwoningen.

Woningcorporaties geven al genoeg inzicht in hun bouwprestaties, zegt Aedes. De koepel verwijst naar een convenant om informatie-uitwisseling tussen corporaties, de Aw en het ministerie van Binnenlandse Zaken te verbeteren. Woningcorporaties en andere organisaties zijn echter niet verplicht zich aan deze afspraken te houden.

Eerdere rol bij verwerven bouwgrond

Jan Fokkema, directeur van NEPROM, vindt het goed als corporaties overheden meer helderheid geven. "Het is niet duidelijk hoe zij landelijk 300.000 sociale huurwoningen realiseren, terwijl de overheid hier zicht op moet houden", zegt hij.

In het rapport van de Aw staat ook dat woningcorporaties eerder een rol moeten krijgen bij het verwerven van bouwgrond. Aedes wil dat het Rijk dit mogelijk maakt. Er is volgens voorzitter Martin van Rijn niet genoeg bouwgrond beschikbaar. "Corporaties kunnen en willen nu sociale huurwoningen bouwen. Het Rijk en gemeenten moeten afdwingen dat 30 procent sociale huur wordt gerealiseerd."

Gerichte bouwsubsidie

Huurdersvereniging Woonbond roept het Rijk op met gerichte bouwsubsidie en actief grondbeleid te zorgen dat corporaties meer sociale huur kunnen bouwen. "De sociale corporatiesector groeit mondjesmaat, maar de nood is veel hoger. Veel mensen wijken nu noodgedwongen uit naar de peperdure particuliere huurmarkt ", zegt belangenbehartiger Marcel Trip.

Fokkema vindt het "ongelofelijk belangrijk" dat corporaties de sociale woningbouw opvoeren en dat er over het algemeen meer geschikte woningbouwlocaties beschikbaar komen. "Projectontwikkelaars kunnen ook sociale huurwoningen bouwen en verkopen aan corporaties. Hierdoor zijn corporaties niet duurder uit", stelt hij.

Meer uit Financieel

Inval Europese Commissie bij Red Bull in kartelonderzoek

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankjes Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. Het in Oostenrijk gevestigde Red Bull zei mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie.

24 minuten geleden
Krant: Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Britse krant The Telegraph. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf.

52 minuten geleden
Staat: procedures voor krimpbesluit Schiphol waren niet nodig

HAARLEM (ANP) - Het verlagen van het aantal vluchten via Schiphol van 500.000 naar 460.000 is volgens de Staat noodzakelijk om de balans op de luchthaven en de omgeving te herstellen. Dat zei de landsadvocaat tijdens een kort geding in de rechtbank van Haarlem, waar verschillende luchtvaartmaatschappijen de door de Staat voorgenomen krimp van Schiphol aanvechten. Zij voeren aan dat de Staat niet de juiste procedures heeft doorlopen, maar volgens de landsadvocaat zijn die helemaal niet aan de orde.

1 uur geleden
Boeing maakt elektrische vliegtuigen zonder piloot

AMSTERDAM (ANP) - Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

2 uur geleden
Brussel verdenkt energiedrankjesbedrijf van marktmanipulatie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij een fabrikant van energiedrankjes. Het bedrijf, dat in meerdere EU-landen actief is, wordt verdacht van het manipuleren van de markt. Mogelijk heeft het misbruik gemaakt van een machtige positie op die markt of heeft het verboden prijsafspraken gemaakt met concurrenten, zegt de commissie.

2 uur geleden
Interpolis: 'grote zorgen' mkb'ers over stijgend ziekteverzuim

DEN HAAG (ANP) - Ruim 40 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over het hoge verzuim binnen hun organisatie, meldt verzekeringsconcern Interpolis op basis van onderzoek. Bij een op de vijf mkb’ers is het aantal verzuimmeldingen toegenomen.

2 uur geleden
Een op acht kantoren hoeft niet te voldoen aan duurzaamheidsregel

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 12 procent van alle kantoren in Nederland is een monument dat niet hoeft te voldoen aan de duurzaamheidsregels. De eigenaren zijn niet verplicht om ervoor te zorgen dat de gebouwen een energielabel C of beter krijgen. Vastgoedadviseur Savills noemt die uitzondering ongewenst.

2 uur geleden