
Aedes: woningcorporaties zijn al duidelijk over bouwprestaties
DEN HAAG (ANP) - Woningcorporaties geven al duidelijkheid in hoeveel de corporaties daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij op korte termijn kunnen investeren. Dit zegt hun branchevereniging Aedes in een reactie op het rapport over de corporatiesector van toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw). Volgens NEPROM, de branchevereniging van projectontwikkelaars, moeten corporaties echter duidelijker zijn tegenover overheden.
De Aw schrijft onder meer dat corporaties meer en duidelijker inzicht moeten geven in hun bouwprestaties. Volgens het rapport, dat donderdag aan minister Hugo de Jonge is aangeboden, heerst bij sommige woningcorporaties een gebrek aan inzicht in hoeveel ze daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij kunnen investeren op korte termijn. Beter inzicht is nodig om de landelijke woningbouwdoelen te halen. Zo moeten er tot en met 2030 900.000 woningen bij komen, waarvan 300.000 sociale huurwoningen.
Woningcorporaties geven al genoeg inzicht in hun bouwprestaties, zegt Aedes. De koepel verwijst naar een convenant om informatie-uitwisseling tussen corporaties, de Aw en het ministerie van Binnenlandse Zaken te verbeteren. Woningcorporaties en andere organisaties zijn echter niet verplicht zich aan deze afspraken te houden.
Eerdere rol bij verwerven bouwgrond
Jan Fokkema, directeur van NEPROM, vindt het goed als corporaties overheden meer helderheid geven. "Het is niet duidelijk hoe zij landelijk 300.000 sociale huurwoningen realiseren, terwijl de overheid hier zicht op moet houden", zegt hij.
In het rapport van de Aw staat ook dat woningcorporaties eerder een rol moeten krijgen bij het verwerven van bouwgrond. Aedes wil dat het Rijk dit mogelijk maakt. Er is volgens voorzitter Martin van Rijn niet genoeg bouwgrond beschikbaar. "Corporaties kunnen en willen nu sociale huurwoningen bouwen. Het Rijk en gemeenten moeten afdwingen dat 30 procent sociale huur wordt gerealiseerd."
Gerichte bouwsubsidie
Huurdersvereniging Woonbond roept het Rijk op met gerichte bouwsubsidie en actief grondbeleid te zorgen dat corporaties meer sociale huur kunnen bouwen. "De sociale corporatiesector groeit mondjesmaat, maar de nood is veel hoger. Veel mensen wijken nu noodgedwongen uit naar de peperdure particuliere huurmarkt ", zegt belangenbehartiger Marcel Trip.
Fokkema vindt het "ongelofelijk belangrijk" dat corporaties de sociale woningbouw opvoeren en dat er over het algemeen meer geschikte woningbouwlocaties beschikbaar komen. "Projectontwikkelaars kunnen ook sociale huurwoningen bouwen en verkopen aan corporaties. Hierdoor zijn corporaties niet duurder uit", stelt hij.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
13 minuten geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
14 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
4 uur geleden