
Aedes: krimp sociale huur dreigt door passeren corporaties
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten gaan er te vaak vanuit dat ontwikkelaars van goedkope huurwoningen automatisch aan sociale verhuur doen. Bouwopdrachten die voorheen naar woningcorporaties gingen, worden nu steeds vaker aan private partijen gegund, waardoor het aanbod aan sociale huurwoningen langzaam maar zeker dreigt te krimpen.
De stelt de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes in een reactie op berichtgeving van Trouw. De krant berekende dat veel gemeenten niet voldoen aan het kabinetsstreven om minstens 30 procent van alle woningen in de categorie sociale huur te laten vallen.
Volgens een woordvoerder van Aedes doen woningcorporaties veel meer dan alleen goedkope woningen opleveren, wat ze onderscheidt van private partijen zoals projectontwikkelaars of bouwbedrijven. Zo ijveren ze ervoor dat corporatiewoningen voor huurders met lagere inkomens op langere termijn betaalbaar blijven. Andere woningen kunnen na huurverhogingen uit de voorraad sociale huurwoningen worden geprijsd. Als de huur bij het afsluiten van een nieuw contract boven een bepaald bedrag uitkomt, in 2022 vastgesteld op 763,47 euro, geldt die woning niet meer als sociale huurwoning.
Urgente doelgroepen
"Het komt voor dat gemeenten aan projectontwikkelaars een opdracht geven en erbij zeggen dat één derde uit goedkope woningen moet bestaan", aldus de zegsman. "Maar een corporatie doet veel meer. We zorgen ervoor dat de wijk leefbaar blijft en verschillende urgente doelgroepen in aanmerking komen voor een woning. Waar andere verhuurders vaak vragen om een minimaal inkomen van huurders, letten corporaties op een maximaal inkomen."
Trouw schreef na analyse van cijfers uit 2019 dat twee derde van de Nederlandse gemeentes niet voldoet aan de eis van 30 procent sociale huurwoningen die minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) hun wil stellen. Aedes publiceerde eind vorig jaar een eigen onderzoek waaruit zou blijken dat woningcorporaties nog maar een klein aandeel hebben in de nieuwbouw. Van alle nieuwe woningen die tussen 2017 en 2020 zijn gebouwd was 16 procent in het bezit van corporaties.
Verhuurderheffing
De Vereniging Nederlandse Gemeenten zegt (VNG) zegt positief te zijn over het voornemen van het kabinet om bij nieuwbouw uit te gaan van een norm van twee derde betaalbaarheid (sociale huur, middenhuur tot 1000 euro en koop tot aan de NHG-grens van 355.000 euro) en van de eis om 30 procent sociale huur te realiseren.
De VNG vindt dat het tij moet worden gekeerd, want door toedoen van de verhuurderheffing is de afgelopen jaren de nieuwbouw fors afgenomen en zijn door huurstijging sociale huurwoningen onttrokken aan de voorraad. Samen met Aedes, het ministerie en de provincies wil de VNG afspraken maken over meer sociale huurwoningen. Daarvan moeten er 250.000 bij komen, evenals 50.000 door de particuliere sector, aldus de VNG. "Als vanaf 2023 de verhuurderheffing wordt geschrapt hebben de corporaties weer investeringscapaciteit."
De gemeenten denken ook dat de eisen van twee derde betaalbaar en 30 procent sociale huur de marktpartijen, vaak eigenaar van de grond, dwingt tot aanpassing.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geëindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ben & Jerry's krijgt voor het eerst een Nederlandse topman. Jochanan Senf komt aan het roer te staan van het ijsmerk dat onderdeel is van de binnenkort af te splitsen ijsdivisie van Unilever. Dat maakt The Magnum Ice Cream Company (TMICC) donderdag bekend.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De bitcoin heeft donderdag opnieuw een recordniveau bereikt. De waarde van de meest verhandelde cryptomunt ter wereld klom donderdagavond tot ruim boven de 113.000 dollar, nadat woensdag nog voor het eerst de grens van 112.000 dollar werd doorbroken.
9 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil zijn zelfrijdende taxi's naar het gebied rond San Francisco brengen. Daarmee doet de elektrische autofabrikant onder leiding van Elon Musk een poging het gebruik van het voertuig uit te breiden na de kleinschalige lancering vorige maand in de Texaanse stad Austin.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met aanzienlijke winst gesloten. Beleggers lijken zich weinig aan te trekken van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. De president heeft inmiddels aan rond de twintig landen brieven gestuurd met importheffingen, die grotendeels overeenkomen met de percentages die Trump al in april had aangekondigd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vraagt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om aandacht voor het concurrentiespeelveld tussen traditionele supermarkten en onlinesupermarkten, zoals Picnic. De marktwaakhond schreef een brief aan de minister naar aanleiding van een mogelijk besluit om een nieuwe supermarkt-cao voor de hele sector verplicht te maken. Picnic wil hiervan worden uitgezonderd.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV schort acties bij het grondpersoneel van KLM op tot na de zomervakantie. De afgelopen weken werden al tot tweemaal toe aangekondigde stakingen op Schiphol door de rechter verboden.
12 uur geleden