Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aedes: krimp sociale huur dreigt door passeren corporaties

Aedes: krimp sociale huur dreigt door passeren corporaties

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten gaan er te vaak vanuit dat ontwikkelaars van goedkope huurwoningen automatisch aan sociale verhuur doen. Bouwopdrachten die voorheen naar woningcorporaties gingen, worden nu steeds vaker aan private partijen gegund, waardoor het aanbod aan sociale huurwoningen langzaam maar zeker dreigt te krimpen.

De stelt de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes in een reactie op berichtgeving van Trouw. De krant berekende dat veel gemeenten niet voldoen aan het kabinetsstreven om minstens 30 procent van alle woningen in de categorie sociale huur te laten vallen.

Volgens een woordvoerder van Aedes doen woningcorporaties veel meer dan alleen goedkope woningen opleveren, wat ze onderscheidt van private partijen zoals projectontwikkelaars of bouwbedrijven. Zo ijveren ze ervoor dat corporatiewoningen voor huurders met lagere inkomens op langere termijn betaalbaar blijven. Andere woningen kunnen na huurverhogingen uit de voorraad sociale huurwoningen worden geprijsd. Als de huur bij het afsluiten van een nieuw contract boven een bepaald bedrag uitkomt, in 2022 vastgesteld op 763,47 euro, geldt die woning niet meer als sociale huurwoning.

Urgente doelgroepen

"Het komt voor dat gemeenten aan projectontwikkelaars een opdracht geven en erbij zeggen dat één derde uit goedkope woningen moet bestaan", aldus de zegsman. "Maar een corporatie doet veel meer. We zorgen ervoor dat de wijk leefbaar blijft en verschillende urgente doelgroepen in aanmerking komen voor een woning. Waar andere verhuurders vaak vragen om een minimaal inkomen van huurders, letten corporaties op een maximaal inkomen."

Trouw schreef na analyse van cijfers uit 2019 dat twee derde van de Nederlandse gemeentes niet voldoet aan de eis van 30 procent sociale huurwoningen die minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) hun wil stellen. Aedes publiceerde eind vorig jaar een eigen onderzoek waaruit zou blijken dat woningcorporaties nog maar een klein aandeel hebben in de nieuwbouw. Van alle nieuwe woningen die tussen 2017 en 2020 zijn gebouwd was 16 procent in het bezit van corporaties.

Verhuurderheffing

De Vereniging Nederlandse Gemeenten zegt (VNG) zegt positief te zijn over het voornemen van het kabinet om bij nieuwbouw uit te gaan van een norm van twee derde betaalbaarheid (sociale huur, middenhuur tot 1000 euro en koop tot aan de NHG-grens van 355.000 euro) en van de eis om 30 procent sociale huur te realiseren.

De VNG vindt dat het tij moet worden gekeerd, want door toedoen van de verhuurderheffing is de afgelopen jaren de nieuwbouw fors afgenomen en zijn door huurstijging sociale huurwoningen onttrokken aan de voorraad. Samen met Aedes, het ministerie en de provincies wil de VNG afspraken maken over meer sociale huurwoningen. Daarvan moeten er 250.000 bij komen, evenals 50.000 door de particuliere sector, aldus de VNG. "Als vanaf 2023 de verhuurderheffing wordt geschrapt hebben de corporaties weer investeringscapaciteit."

De gemeenten denken ook dat de eisen van twee derde betaalbaar en 30 procent sociale huur de marktpartijen, vaak eigenaar van de grond, dwingt tot aanpassing.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder Live Nation zakt op beurs na aanklachtgerucht

NEW YORK (ANP) - Live Nation Entertainment stond dinsdag tussen de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van kaartverkoper Ticketmaster heeft de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens zakenkrant The Wall Street Journal van plan is het bedrijf aan te klagen. Zo zou Ticketmaster naar verluidt zijn marktpositie misbruiken om concurrentie te ondermijnen. Het aandeel verloor 7,6 procent.

3 uur geleden
Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

4 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

5 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

6 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

7 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

7 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

7 uur geleden