Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, is bezorgd over commerciële partijen die goedkope sociale huurwoningen bouwen, waar dit eerder door corporaties werd gedaan. Aedes denkt dat het aantal echte sociale huurwoningen daardoor langzaam maar zeker afneemt. Volgens Aedes zijn die private partijen aan minder regels gebonden voor toewijzing van sociale huurwoningen dan corporaties en schuiven die commerciële partijen na tien of vijftien jaar de woningen vaak door naar de vrije huursector.

"Sociale huur draait om meer dan de huurprijs", stelt Aedes-voorzitter Martin van Rijn in een verklaring. De corporatiekoepel zegt geen principiële bezwaren te hebben dat ook andere partijen huurwoningen in het gereguleerde segment (tot 752 euro per maand) bouwen. "Dat was altijd al zo en de woningnood is nu erg hoog. Maar we hebben het over appels en peren en daarom noemen we het ook wel nep sociale huur. De schoen wringt namelijk als deze woningen de echte sociale huurwoningen verdringen. Dan komt de doelgroep waarvoor we juist sociale huisvesting hebben steeds minder aan de bak", aldus Van Rijn.

Aedes vroeg het Kadaster te onderzoeken wat voor woningen er van 2017 tot 2020 zijn gebouwd. Daaruit blijkt dat er van de 262.000 nieuwe woningen slechts 42.000 (16 procent ) een corporatiewoning is. Volgens Aedes is dat veel minder dan de gangbare gemeentelijke norm voor het aandeel sociale woningen in nieuwbouw. Dat is in grote gemeenten vaak 30 tot 40 procent.

Zorgen

Van Rijn zegt zich hierover zorgen te maken. "Het strookt met geluiden van corporatiebestuurders dat ze steeds vaker achter het net vissen bij de bouw van sociale huurwoningen. Ik vraag me af of gemeenten zich deze consequenties realiseren als ze grond uitgeven voor nieuwbouw."

Hij vindt dat er een scherpere definitie moet komen van wat onder een echte sociale huurwoning wordt verstaan. "We hebben niet voor niks regels om te zorgen dat iedereen aan de beurt komt, óók mensen met lage inkomens en urgenten. We hebben een nieuwe definitie van sociale huisvesting nodig."

De Woonbond zegt in een reactie de zorgen van Aedes over het tekort aan sociale huurwoningen van corporaties in de bouwplannen te delen. De bond pleit voor afschaffing van de verhuurderheffing om meer te kunnen bouwen. Gemeenten zouden in bouwplannen ook meer sociale huur op moeten nemen. Sociale huurwoningen zouden ook niet moeten "weglekken" naar de vrije sector, aldus de bond.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Zware verliezen op beurzen door zorgen Oekraïne en rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag hard omlaag door zorgen bij beleggers over de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne en de vrees voor snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank tegen de hoge inflatie. De Federal Reserve neemt later deze week een rentebesluit.

24 minuten geleden
Brussel en Londen blijven onderhandelen over brexit

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zetten hun brexitonderhandelingen voort, zeggen EU-commissaris Maroš Šefčovič en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss na afloop van overleg in Brussel in een gezamenlijke verklaring. "De bijeenkomst vond in een constructieve sfeer plaats." Het was de eerste keer dat Truss in Brussel met Šefčovič sprak nadat haar voorganger David Frost in december was opgestapt. Eerder deze maand reisde Šefčovič naar Engeland voor een tweedaagse kennismaking met Truss.

1 uur geleden
EU-rekenkamer: beoogde uitrol van 5G-netwerk loopt achter

LUXEMBURG (ANP) - De uitrol van het snelle 5G-internet in Europa is volgens de Europese Rekenkamer (ERK) aanzienlijk vertraagd. In het huidige tempo halen de 27 lidstaten de doelstelling niet om in 2025 5G te hebben in alle stedelijke gebieden en op alle belangrijke transportroutes. Tegen 2030 zou er in de hele EU dekking met de vijfde generatie draadloze systemen (5G) moeten zijn.

1 uur geleden
Apple moet miljoenen betalen aan ACM om eisen rondom datingapps

DEN HAAG (ANP) - Apple heeft niet voldaan aan de eisen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om meerdere betalingsmethoden toe te laten voor datingapps. Op meerdere punten blijft het techbedrijf in gebreke, meent de waakhond, die daarom een eerder opgelegde last onder dwangsom gaat innen. Die bedraagt 5 miljoen euro per week dat het bedrijf zich niet aan de regels houdt, met een maximum van 50 miljoen euro.

3 uur geleden
Twente Airport moet hub voor duurzame luchtvaart worden

ENSCHEDE (ANP) - Twente Airport moet een belangrijke schakel worden in het onderzoek naar duurzame luchtvaart en andere vormen van innovatie op het gebied van vliegen. Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en bedrijvencampus Technology Base gaan hun samenwerking op dat gebied versterken.

4 uur geleden
Experts tegen groen EU-label voor gas en kernenergie

BRUSSEL (ANP) - Gas en kernenergie zijn niet duurzaam of groen, stelt een belangrijke groep experts in een rapport voor de Europese Commissie. Daarmee keert het zogeheten Platform voor Duurzame Financiering zich tegen voorstellen van de commissie, die de twee energiebronnen onder bepaalde voorwaarden als groene investeringen wil aanmerken in een Europees classificatiesysteem voor financiële producten. De commissie had zelf om advies van de deskundigen gevraagd.

4 uur geleden
Boeing investeert bijna half miljard in zelfvliegende taxi

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Boeing investeert nog eens 450 miljoen dollar (400 miljoen euro) in Wisk, de ontwikkelaar van onbemande vliegende voertuigen die in de toekomst als taxi kunnen worden gebruikt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer maandag bekendgemaakt.

4 uur geleden