Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen verder omhoog op afwachtend Damrak

Adyen verder omhoog op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was maandag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De betalingsverwerker werd vorige week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten. Het aandeel werd 1,9 procent hoger gezet. De chipbedrijven ASMI en Besi volgden met plussen van 1,4 en 1,2 procent.

Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en op woensdag wordt het rentebesluit bekendgemaakt. De rentebesluiten van de ECB en de Britse centrale bank volgen op donderdag.

De drie grote centrale banken zullen naar verwachting hun rentetarieven opnieuw ongewijzigd laten, nu de inflatie flink is afgekoeld door de eerdere renteverhogingen. Beleggers zijn dan ook vooral benieuwd naar wat de centrale bankiers zullen gaan zeggen over het toekomstige rentebeleid. Op de financiële markten wordt namelijk al volop gespeculeerd dat de centrale banken volgend jaar hun rentetarieven gaan verlagen.

ArcelorMittal

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 781,18 punten. De MidKap daalde een fractie tot 876,41 punten. De beurs in Frankfurt bleef vlak en Parijs won 0,2 procent. Londen verloor 0,4 procent.

Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij in de AEX met een verlies van 1 procent, ondanks een adviesverhoging door analisten van investeringsbank Oddo BHF. Techinvesteerder Prosus en levensmiddelenconcern Unilever volgden met minnen van 0,9 procent.

Bever Holding

In de MidKap stond Galapagos bovenaan met een winst van dik 1 procent. De biotechnoloog verklaarde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hematology (ASH) in San Diego bemoedigende nieuwe resultaten te presenteren van een aantal onderzoeken. Flitshandelaar Flow Traders was de grootste daler met een min van 1 procent.

In het aandeel Bever Holding werd niet gehandeld. De vastgoedinvesteerder liet weten een boete van 5 miljoen euro te hebben gekregen van toezichthouder AFM voor het te laat bekendmaken van koersgevoelige informatie. Het bedrijf is het oneens met de conclusies van de AFM en de hoogte van de boete en heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit.

De euro was 1,0756 dollar waard, tegen 1,0750 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 71,70 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent duurder, op 76,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

1 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

9 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

10 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

12 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

14 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

16 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden