Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen sterkste stijger in AEX op eerste handelsdag 2022

Adyen sterkste stijger in AEX op eerste handelsdag 2022

AMSTERDAM (ANP) - Fintechbedrijf Adyen was maandag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar. Net als aan het einde van het sterke afgelopen beursjaar bleven de markten in de greep van de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus. Later in de week gaat de aandacht uit naar de notulen van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve en het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in de plus op 804,62 punten. De graadmeter won afgelopen jaar 28 procent. De MidKap won 0,5 procent tot 1086,72 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,9 procent. In Londen hadden beleggers nog een vrije dag. In Istanbul won de beurs dik 2 procent ondanks een sterke toename van de inflatie in Turkije. Het algemene prijspeil in het land steeg in december met 36 procent en kwam daarmee uit op het hoogste niveau sinds 2002.

Naast Adyen (plus 2,2 procent) stonden ING en bierbrouwer Heineken in de kopgroep van de AEX, met winsten van ruim 1 procent. Chiptoeleverancier Besi en staalconcern ArcelorMittal waren de enige dalers met minnen van 0,8 en 0,2 procent. Ahold Delhaize won 0,7 procent. Het supermarktconcern startte met zijn aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro.

Air France-KLM

In de MidKap stond Air France-KLM bovenaan met een plus van ruim 3 procent. Analisten van Citi verhoogden het advies voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. De aanbieder van pakketkluisjes InPost volgde met een winst van 2,5 procent. Laadpalenfabrikant Alfen sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

In Milaan wordt gewacht op het beursdebuut van Iveco Group. De fabrikant van vrachtwagens en bussen wordt door CNH Industrial, dat wordt gecontroleerd door de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli, apart naar de beurs gebracht. De aandeelhouders van CNH ontvangen een aandeel Iveco voor elke vijf aandelen CNH. In december vorig jaar zette het Duitse autoconcern Daimler al zijn truckdivisie op eigen benen met een beursnotering in Frankfurt.

De euro was 1,1336 dollar waard, tegen 1,1326 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 76,18 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent meer op 78,78 dollar per vat. Op de oliemarkt gaat de aandacht uit naar de vergadering van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland, die dinsdag wordt gehouden. De OPEC+ gaat dan beslissen over de olieproductie in februari.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

8 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

12 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

22 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

23 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden