Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen ook op laatste dag 2020 koploper op beurs

Adyen ook op laatste dag 2020 koploper op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Adyen voerde donderdag ook op de laatste dag van 2020 de Amsterdamse AEX-index aan. De betalingsdienstverlener is dit jaar de absolute uitblinker bij de hoofdbedrijven op het Damrak. De Europese beurzen kabbelden met verliezen richting het einde van het jaar, dat gedomineerd werd door de coronacrisis. De aanhoudende sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in veel Europese landen zorgde voor terughoudendheid op de beursvloeren.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 626,77 punten. De AEX koerst af op een jaarwinst van rond 3,7 procent. Dankzij de enorme steunpakketten van centrale banken en overheden, en de uitrol van de eerste coronavaccins, wist de Amsterdamse beursgraadmeter zich met zo'n 60 procent te herstellen van het dieptepunt in maart. In 2019 won de AEX bijna 24 procent.

De MidKap verloor 0,2 procent tot 934,81 punten en in Parijs daalde de CAC40-index ook 0,2 procent. De Londense FTSE-index zakte 1,4 procent, na de flinke opmars in de afgelopen dagen. Het Britse Hogerhuis heeft akkoord gegeven voor de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie die vorige week werd gesloten. Eerder stemde het Lagerhuis al in met de brexitdeal. De beurs in Frankfurt is gesloten vanwege de viering van Nieuwjaar.

Adyen

Adyen ging op kop in de AEX met een winst van 1,9 procent. De betalingsdienstverlener profiteerde dit jaar van de toegenomen vraag naar digitale betalingen door de coronapandemie en werd ruim 160 procent meer waard. Hekkensluiter was Unilever met een verlies van 1,7 procent. Het levensmiddelenconcern, dat sinds eind november een volledig Brits bedrijf is, verloor dit jaar zo'n 5 procent.

Bij de middelgrote bedrijven behoorde Eurocommercial Properties tot de staartgroep met een min van 1,2 procent. De eigenaar van veel winkelcentra zag dit jaar zo'n 40 procent aan beurswaarde verdampen door de coronacrisis. Sterkste stijger was maritiem oliedienstverlener SBM Offshore met een plus van 1,1 procent.

RoodMicrotec

RoodMicrotec steeg bijna 6 procent op de lokale markt. De chiptoeleverancier heeft een obligatielening uit 2014 kunnen herfinancieren. Daarmee is 2,6 miljoen euro gemoeid. Ook het management doet mee aan de deal en steekt geld in het eigen bedrijf.

De euro was 1,2281 dollar waard, tegen 1,2283 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 48,29 dollar. Brentolie daalde ook 0,2 procent in prijs, 51,53 dollar per vat.

Meer uit Financieel

DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

4 minuten geleden
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

13 minuten geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

31 minuten geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

33 minuten geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

17 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

18 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden