Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen en Signify aan kop in groene AEX, ASML stijgt na cijfers

Adyen en Signify aan kop in groene AEX, ASML stijgt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist woensdag de weg omhoog te vinden onder aanvoering van fintechconcern Adyen en verlichtingsbedrijf Signify. Ook ASML werd hoger gezet na een recordjaar van de chipmachinemaker. Na een kwakkelend begin van de handelsdag trokken beleggers zich uiteindelijk op aan sterke resultaten van de luxeconcerns Richemont en Burberry en werden de zorgen over de oplopende rentes op obligatiemarkten even aan de kant geschoven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 772,13 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1072,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Naast Adyen (plus 2,7 procent) en Signify (plus 2,3 procent) stond Unilever in de kopgroep met een winst van 1,3 procent. Het levensmiddelenconcern toonde daarmee wat herstel na de forse koersverliezen die werden veroorzaakt door de zorgen over de dure overnameplannen van het bedrijf.

ASML

ASML klom 1 procent. Topman Peter Wennink sprak van een "sterk jaar van groei in een dynamische omgeving". Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. Het bedrijf zag de omzet en winst afgelopen jaar sterk stijgen en rekent ook voor dit jaar op een sterke groei. ASML kondigde tevens een verdubbeling van het dividend aan en een verdere versterking van de samenwerking met chipmaker Intel.

De andere chipbedrijven, Besi en ASMI, verloren daarentegen tot 1,2 procent. Platenlabel Universal Music Group was de grootste daler in de AEX met een min van 2,4 procent. Verzekeraar NN Group volgde op de voet met een verlies van 2,3 procent na een adviesverlaging door Citi.

Richemont

In Zürich steeg Richemont 8 procent. Het Zwitserse luxegoederenconcern beleefde de afgelopen kerstperiode zelfs de sterkste verkoopspurt in zeker tien jaar. De juwelen en horloges van het concern achter het luxemerk Cartier vonden gretig aftrek bij consumenten die zichzelf door alle coronaperikelen besloten te verwennen.

Ook het Britse modemerk Burberry (plus 6 procent) kwam met beter dan verwachte omzetcijfers. De Britse uitgever Pearson verhoogde zijn winstverwachting en klom dik 6 procent in Londen.

De euro was 1,1346 dollar waard, tegenover 1,1363 dollar een dag eerder. Een vat Brentolie werd 1,2 procent duurder op 88,57 dollar en Amerikaanse olie steeg 1,6 procent in prijs tot 86,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

5 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden