Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen en Besi bij stijgers in positieve AEX

Adyen en Besi bij stijgers in positieve AEX

AMSTERDAM (ANP) - Adyen behoorde dinsdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Het betaalbedrijf profiteerde van een koopadvies door Jefferies. De kenners van de Amerikaanse investeringsbank zien Adyen als topfavoriet in de Europese betaalsector. Chipbedrijf Besi toonde wat herstel na het zware koersverlies een dag eerder.

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het belangrijke inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat later op de dag verschijnt. De markten hopen dat de Amerikaanse consumentenprijzen in november opnieuw minder sterk zijn gestegen ten opzichte van een maand eerder. In oktober nam de inflatie al voor de vierde maand op rij af.

Bij een verdere afkoeling van de inflatie zou de Federal Reserve de rente minder agressief hoeven te verhogen. De Amerikaanse centrale bankiers beginnen dinsdag ook aan hun tweedaagse rentevergadering. Het rentebesluit volgt op woensdag. Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente dan met een half procentpunt zal verhogen, na de recente stevige rentestappen van 0,75 procentpunt. Beleggers zijn vooral benieuwd wat de Fed zal zeggen over de rentestappen in het nieuwe jaar.

Winst chipbedrijven

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 723,59 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 946,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,2 procent.

Naast Besi (plus 0,8 procent) en Adyen (plus 0,6 procent) stonden de chipbedrijven ASMI en ASML in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 1,4 procent. De informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX voerden de dalers aan, met minnen tot 1,1 procent.

Olie en luchtvaart

Shell won 0,9 procent. Het olie- en gasconcern verkoopt zijn belangen in twee offshore-deelcontracten van Baram Delta in Maleisië aan Petroleum Sarawak Exploration & Production voor 475 miljoen dollar. Afhankelijk van de ontwikkeling van de grondstofprijzen ontvangt Shell later mogelijk nog tot 50 miljoen dollar extra.

In de MidKap sloot Air France-KLM de rij met een verlies van 1,5 procent. Analisten van Oddo BHF haalden de luchtvaartcombinatie van hun kooplijst af en de kenners bij Deutsche Bank verlaagden het koersdoel voor het aandeel.

Kleinbedrijf

Bij de kleinere bedrijven zakte Envipco 6,5 procent tot 2,71 euro. De fabrikant van statiegeldmachines heeft zo'n 15 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. De ruim 5,6 miljoen nieuwe aandelen werden verkocht tegen 2,66 euro per stuk.

De euro was 1,0549 dollar waard, tegen 1,0548 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent in prijs tot 74,22 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 79,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Winst Amazon verdrievoudigd

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Webwinkel- en technologieconcern Amazon heeft de winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien verdrievoudigen tot 10,4 miljard dollar, omgerekend 9,8 miljard euro. De resultaten werden gestuwd door hogere onlineverkopen, clouddiensten en advertentie-inkomsten, werd dinsdag bekend.

1 uur geleden
Cannabisbedrijven knallen omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Aandelen van cannabisbedrijven gingen dinsdag hard omhoog op Wall Street, na berichten dat de Amerikaanse overheid cannabis als minder risicovol gaat beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico.

1 uur geleden
Oprichter Binance moet vier maanden de cel in

NEW YORK (ANP/RTR) - De oprichter en voormalig topman Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance moet van een Amerikaanse rechter vier maanden de gevangenis in voor onder meer het overtreden van antiwitwasregels. Amerikaanse aanklagers hadden een celstraf geëist van drie jaar.

1 uur geleden
Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.

5 uur geleden
Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

6 uur geleden
Carlsberg verwacht nog jaren juridisch getouwtrek om Rusland

KOPENHAGEN (ANP) - Het juridische getouwtrek over de in beslag genomen Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg duurt waarschijnlijk nog jaren, zegt Jacob Aarup-Andersen, topman van het bedrijf.

7 uur geleden
Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

8 uur geleden