Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen en Besi aan kop in licht hogere AEX

Adyen en Besi aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging vrijdag licht vooruit onder aanvoering van betaalbedrijf Adyen en chiptoeleverancier Besi. Techinvesteerder Prosus behoorde tot de grootste dalers na koersdruk in de Chinese techsector, waarin het bedrijf een groot belang heeft. Beleggers hielden verder vooral de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten.

De Britse premier Boris Johnson verklaarde "niet optimistisch" te zijn dat de Russische president Vladimir Poetin werkelijk vrede wil en dat de aanvallen op Oekraïense steden alleen maar heviger zullen worden. De Amerikaanse president Joe Biden brengt vrijdag en zaterdag een bezoek aan Polen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 726,12 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1048,33 punten. Parijs steeg 0,6 procent en Londen klom 0,2 procent. De DAX in Frankfurt won 0,6 procent ondanks een forse daling van het Duitse ondernemersvertrouwen door de oorlog in Oekraïne.

Prosus

In Moskou, waar de beurshandel een dag eerder werd hervat, verloor de MOEX-index 3,7 procent. Gasconcern Gazprom zakte 12 procent na het nieuws dat de Verenigde Staten dit jaar meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) gaan leveren aan de EU.

Adyen dikte ruim 3 procent aan en Besi won 2,9 procent. Chipmachinemaker ASML klom 1,7 procent na de sterke koerswinsten bij de grote Amerikaanse chipmakers op donderdag. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij in de AEX met een min van 3,6 procent. Prosus volgde met een verlies van 2 procent. Het Chinese internetconcern Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, zakte 2,6 procent in Hongkong. Ook verlaagde Credit Suisse het koersdoel voor Prosus.

Holland Colours

In de MidKap steeg Eurocommercial Properties 5,8 procent. De investeerder in winkelvastgoed zag het resultaat in het afgelopen jaar iets dalen. Ook liepen de huurinkomsten wat terug. Het dividend werd daarentegen flink opgeschroefd. Apothekersbedrijf Fagron deed het nog beter en klom bijna 8 procent dankzij een koopadvies van Kepler Cheuvreux.

Holland Colours zakte 2,5 procent. De verfspecialist stopt met alle markt- en bedrijfsontwikkelingen in Rusland en Belarus. Het bedrijf blijft in overeenstemming met de sancties van de EU wel verkopen aan bestaande klanten. Rusland, Belarus en Oekraïne vertegenwoordigen minder dan 4 procent van de totale omzet van het bedrijf.

De euro was 1,1005 dollar waard, tegen 1,0985 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper op 110,61 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 117,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

23 minuten geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

29 minuten geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

1 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

1 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

1 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

2 uur geleden
Chauffeur zomerpendelbus weet tachograaf beter te bedienen

UTRECHT (ANP) - Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

2 uur geleden