Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen en ASML hard onderuit op donkerrood Damrak

Adyen en ASML hard onderuit op donkerrood Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fintechconcern Adyen en chipmachinefabrikant ASML hebben maandag fors aan waarde verloren op het Damrak. De Amsterdamse AEX-index verloor onder meer door rentevrees. Beleggers wachten op een belangrijk Amerikaans inflatiecijfer later deze week, waar de Federal Reserve dan mogelijk op kan reageren. Vorige week heerste er al onrust op de markten nadat de Amerikaanse centrale bank had laten doorschemeren dat de rente mogelijk sneller zal worden verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen.

Adyen en ASML, zwaargewichten bij de Amsterdamse hoofdfondsen, sloten 8,4 procent en 6,4 procent in de min. Adyen had ook nog te maken met een adviesverlaging van handelsbedrijf Susquehanna. Chemicali├źndistributeur IMCD was ook een grote verliezer, met 7,8 procent. De AEX-index aan het Damrak sloot uiteindelijk 1,9 procent lager op 773,13 punten. Winkelvastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield (plus 1,4 procent) en verzekeraar Aegon (plus 1,3 procent) wonnen aan waarde.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs hielden de verliezen wat meer beperkt. De belangrijkste indexen in Duitsland en Frankrijk verloren tot 1,2 procent. Londen daalde 0,5 procent.

Tegenvallende resultaten

In Parijs kelderde Atos bijna 17 procent. De IT-dienstverlener waarschuwde voor tegenvallende resultaten. Het bedrijf zag de omzet afgelopen jaar dalen, terwijl er was gerekend op stabiele opbrengsten. Ook de operationele marge viel lager uit dan verwacht door hogere kosten en vertragingen van projecten door toeleveringsproblemen.

In de MidKap stond Alfen bij de verliezers met een min van 4,4 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost (min 4,8 procent) zakte nog verder weg na de koersval van 14 procent op vrijdag. Eigenaar van winkelvastgoed Eurocommercial Properties (plus 4,1 procent) en de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 1 procent) stonden bij de winnaars. De MidKap verloor 1,6 procent, tot 1066,57 punten.

De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1351 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 78,71 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 81,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

56 minuten geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

1 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

1 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

1 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

3 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

3 uur geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

4 uur geleden