Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adyen en ASML aan kop in AEX, TomTom onderuit na cijfers

Adyen en ASML aan kop in AEX, TomTom onderuit na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index vervolgde donderdag de opmars van een dag eerder onder aanvoering van fintechbedrijf Adyen en chipmachinemaker ASML. Navigatiespecialist TomTom ging daarentegen in de uitverkoop na tegenvallende kwartaalresultaten. Beleggers keken verder vooral uit naar de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.

De Europese markten verwerkten ook nog de vergadernotulen van de Federal Reserve (Fed). Uit de aantekeningen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek dat de VS medio november of medio december zouden kunnen beginnen met het afbouwen van de coronasteun. Ook rekenen steeds meer Fed-bestuurders voor volgend jaar op minstens één renteverhoging. Eerder werd pas voor 2023 een eerste rentestap voorzien.

TomTom zakte bijna 5 procent bij de kleinere bedrijven. Het bedrijf zag de omzet dalen in het derde kwartaal en leed opnieuw verlies. De navigatiespecialist blijft last houden van de chiptekorten waardoor er minder auto's geproduceerd worden. Daardoor is er ook minder vraag naar de navigatieapparatuur van TomTom. Het bedrijf denkt nu dat de jaaromzet aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 500 miljoen tot 530 miljoen euro zal uitkomen.

Adyen

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 784,95 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1060,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent.

Adyen (plus 3,3 procent) was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak. ASML volgde met een plus van 2,5 procent. De Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinemaker, doet goede zaken door de sterke vraag naar chips en zag de omzet en winst flink stijgen in het derde kwartaal. Staalproducent ArcelorMittal profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse en dikte 1,7 procent aan. Verzekeraar Aegon stond onderaan met een verlies van 0,7 procent.

NSI

NSI won 1,2 procent. Het vastgoedfonds zag de netto-huurinkomsten stijgen en boekte een hoger resultaat in het derde kwartaal. Op de lokale markt steeg RoodMicrotec 4,5 procent. De chipleverancier behaalde meer omzet in het afgelopen kwartaal en verhoogde zijn verwachtingen.

De euro was 1,1608 dollar waard, tegen 1,1576 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 81,10 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent meer, op 83,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

2 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

7 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

8 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

8 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

9 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

9 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

10 uur geleden