Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocatenneef Taghi: millimeter voor millimeter erin getrokken

Advocatenneef Taghi: millimeter voor millimeter erin getrokken

AMSTERDAM (ANP) - Youssef T., voormalig advocaat en neef van verondersteld crimineel kopstuk Ridouan Taghi, is naar eigen zeggen "millimeter voor millimeter" in zijn penibele situatie getrokken, waarin hij moest meewerken aan criminele plannen van Taghi. "Het was sluipend gif", zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak tegen T. wordt behandeld.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 39-jarige T. ervan dat hij de schakel was tussen Taghi en zijn criminele contacten buiten de gevangenismuren. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping van Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Of het om vergevorderde plannen ging, is niet duidelijk geworden.

Volgens T. zag hij toen hij werd benaderd aanvankelijk geen probleem in het bijstaan van zijn neef. "In het begin was het allemaal koek en ei", aldus T. op vragen van de rechter. "Ik kreeg steeds te horen dat ik het goed deed. Maar gaandeweg werd er meer van mij gevraagd." Hij noemt zichzelf een boodschappenjongen. "Natuurlijk wilde ik dat niet zijn en natuurlijk ging ik niet met die intentie langs in de EBI. Ik heb gestudeerd, een eed afgelegd. Ik had een prachtig leven." T. beweert dat hij onder grote druk heeft gestaan. De strafzaak heeft zijn leven "verwoest".

Cruciale rol

Het OM gelooft daar echter niet veel van en heeft het idee dat T. een veel grotere, op sommige gebieden zelfs cruciale, rol speelde en een volwaardig lid van Taghis misdaadbende is geweest. De rechtbank confronteerde hem met stukken op basis waarvan het OM stelt dat T. er "tot aan zijn nek in heeft gezeten" en over de ontsnappingsplannen actief heeft meegedacht. T. zegt dat hij zijn neef juist op andere gedachten heeft willen brengen of wilde afremmen.

T. vertelde de rechter dat hij heel goed moet nadenken over wat hij zegt tijdens zijn berechting. "Wat ik zeg kan consequenties hebben. Op sommige dingen wil ik wel ingaan, maar dat kan ik niet." Hij wil niets over andere personen verklaren.

Arrestatie

Justitie heeft de twee mannen heimelijk gefilmd en afgeluisterd tijdens bezoeken van advocaat T. aan zijn neef in de EBI. Op 8 oktober vorig jaar arresteerde de politie T. tijdens zo'n bezoek. Aan zijn laatste EBI-bezoek zijn er in de maanden daarvoor vele voorafgegaan. T. was een van de advocaten van Taghi, die in december 2019 in Dubai werd opgepakt en overgedragen aan Nederland. Taghi (44) is de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In juni is tegen hem een levenslange celstraf geëist. Youssef T. is inmiddels geen advocaat meer. Hij zit sinds zijn arrestatie vast.

De zaak tegen T. staat ook op vrijdag gepland, dan zal de strafeis volgen. De rechtbank is van plan 23 januari uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

8 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

8 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

11 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

18 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

18 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

18 uur geleden