Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocatenneef Taghi: millimeter voor millimeter erin getrokken

Advocatenneef Taghi: millimeter voor millimeter erin getrokken

AMSTERDAM (ANP) - Youssef T., voormalig advocaat en neef van verondersteld crimineel kopstuk Ridouan Taghi, is naar eigen zeggen "millimeter voor millimeter" in zijn penibele situatie getrokken, waarin hij moest meewerken aan criminele plannen van Taghi. "Het was sluipend gif", zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak tegen T. wordt behandeld.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 39-jarige T. ervan dat hij de schakel was tussen Taghi en zijn criminele contacten buiten de gevangenismuren. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping van Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Of het om vergevorderde plannen ging, is niet duidelijk geworden.

Volgens T. zag hij toen hij werd benaderd aanvankelijk geen probleem in het bijstaan van zijn neef. "In het begin was het allemaal koek en ei", aldus T. op vragen van de rechter. "Ik kreeg steeds te horen dat ik het goed deed. Maar gaandeweg werd er meer van mij gevraagd." Hij noemt zichzelf een boodschappenjongen. "Natuurlijk wilde ik dat niet zijn en natuurlijk ging ik niet met die intentie langs in de EBI. Ik heb gestudeerd, een eed afgelegd. Ik had een prachtig leven." T. beweert dat hij onder grote druk heeft gestaan. De strafzaak heeft zijn leven "verwoest".

Cruciale rol

Het OM gelooft daar echter niet veel van en heeft het idee dat T. een veel grotere, op sommige gebieden zelfs cruciale, rol speelde en een volwaardig lid van Taghis misdaadbende is geweest. De rechtbank confronteerde hem met stukken op basis waarvan het OM stelt dat T. er "tot aan zijn nek in heeft gezeten" en over de ontsnappingsplannen actief heeft meegedacht. T. zegt dat hij zijn neef juist op andere gedachten heeft willen brengen of wilde afremmen.

T. vertelde de rechter dat hij heel goed moet nadenken over wat hij zegt tijdens zijn berechting. "Wat ik zeg kan consequenties hebben. Op sommige dingen wil ik wel ingaan, maar dat kan ik niet." Hij wil niets over andere personen verklaren.

Arrestatie

Justitie heeft de twee mannen heimelijk gefilmd en afgeluisterd tijdens bezoeken van advocaat T. aan zijn neef in de EBI. Op 8 oktober vorig jaar arresteerde de politie T. tijdens zo'n bezoek. Aan zijn laatste EBI-bezoek zijn er in de maanden daarvoor vele voorafgegaan. T. was een van de advocaten van Taghi, die in december 2019 in Dubai werd opgepakt en overgedragen aan Nederland. Taghi (44) is de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In juni is tegen hem een levenslange celstraf geëist. Youssef T. is inmiddels geen advocaat meer. Hij zit sinds zijn arrestatie vast.

De zaak tegen T. staat ook op vrijdag gepland, dan zal de strafeis volgen. De rechtbank is van plan 23 januari uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

3 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

3 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

6 uur geleden
Koning bij VN: we rusten pas als water bovenaan agenda staat

NEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."

8 uur geleden
Dassenwerkgroep: actie tegen dassenburcht bij spoor te laat

BOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."

8 uur geleden
ProRail: op 40 locaties dassen bij en onder spoor, meer in opkomst

UTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

11 uur geleden
Man opgepakt voor betrokkenheid bij ongeluk waarbij gezin omkwam

ZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.

11 uur geleden