Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten zien geen heil meer in liquidatieproces Marengo

Advocaten zien geen heil meer in liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo zijn opnieuw hard in aanvaring gekomen met de rechtbank. De advocaten van Mohamed R. vinden dat zij in hun verdediging "zwaar worden belemmerd", onder meer door beperkingen in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught. Om die reden willen ze niet meer naar de rechtbank komen voor het vervolg van het proces.

Op de vraag van een van de rechters hoe die beslissing er formeel uit gaat zien, schoot advocaat Christian Flokstra uit zijn slof. "Dit is nou precies het probleem. U maakt zich daar druk om, terwijl u zich er druk om zou moeten maken dat wij geen actieve verdediging kunnen voeren."

Flokstra en zijn collega Nico Meijering hebben te kennen gegeven dat zij pas willen terugkeren in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp als zij hun pleidooi gaan houden, eind dit jaar. De rechtbank gaf aan die beslissing te betreuren.

Kroongetuige

Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan Taghi. De zaak kwam onder meer aan het rollen toen kroongetuige Nabil B. zich meldde. B. en Mohamed R. waren vroeger goede vrienden van elkaar, maar sinds B. is overgelopen naar justitie kwam dat al meerdere keren tot een stevige verbale aanvaring in de rechtbank.

De zaak, die nu al bijna vier jaar loopt, gaat voorzichtig richting afronding. Vanaf juni komt het requisitoir van het Openbaar Ministerie wat uitmondt in de strafeisen tegen de zeventien verdachten.

De strafzaak is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere ernstige incidenten. Daags nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat het over een kroongetuige beschikte, werd diens broer doodgeschoten in Amsterdam-Noord. In september 2019 werd B.’s advocaat Derk Wiersum bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. In juli vorig jaar volgde in de binnenstad van Amsterdam de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die sinds de zomer van 2020 optrad als adviseur en vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Meer uit Binnenland

Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 uur geleden
3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

5 uur geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

5 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

6 uur geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

6 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

8 uur geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

8 uur geleden