Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten willen uitstel proces moord Wiersum

Advocaten willen uitstel proces moord Wiersum

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum willen uitstel van het proces. Zij willen nog tal van getuigen horen en nader onderzoek laten doen. Dat bleek maandag bij aanvang van de inhoudelijke behandeling van de zaak in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen uitstel en wil dat de strafzaak deze en volgende week doorgaat.

Derk Wiersum (44) werd op 18 september 2019 doodgeschoten in de buurt van zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was een van de twee advocaten van het eerste uur van Nabil B., de veelbesproken kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin de hoofdverdachte.

De advocaten van de verdachten in de zaak-Wiersum, Moreno B. en Giërmo B., hadden eerder dit jaar onder anderen om Nabil B. als getuige gevraagd. Zijn gezondheidstoestand laat een verhoor momenteel niet toe, zo is gebleken. B. verklaart om die reden ook al geruime tijd niet meer in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi, waarin hij kroongetuige is en zijn verklaringen een hoofdrol vervullen in de bewijsvoering. De raadslieden in de zaak-Wiersum willen B. horen omdat hij daags voor de moord ruzie zou hebben gehad met zijn advocaat Wiersum.

Adviseur

Jacques Taekema, advocaat van verdachte Giërmo B., had ook om een getuigenverhoor van Peter R. de Vries verzocht. De Vries werd op 6 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten en ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Taekema zei dat hij het verzoek om dit verhoor handhaaft, "zolang De Vries leeft". Hij sprak daarbij de hoop uit dat De Vries volledig zal herstellen. De Vries is sinds de zomer vorig jaar adviseur en woordvoerder van kroongetuige B.

De advocaten lichten maandag bij aanvang van de zaak nogmaals toe waarom meer onderzoek en getuigenverhoren in hun ogen noodzakelijk zijn, omdat er volgens hen ook andere potentiële verdachten zijn.

Meer uit Binnenland

Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

53 minuten geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

2 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

7 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

7 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

7 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

7 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

8 uur geleden