Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten willen uitspraak over vertrouwenspersoon kroongetuige

Advocaten willen uitspraak over vertrouwenspersoon kroongetuige

DEN HAAG (ANP) - De advocaten Peter Schouten en Onno de Jong willen een principe-uitspraak van de rechter over de vraag of een vertrouwenspersoon altijd toegang moet krijgen tot een kroongetuige. Dat zegt Schouten zaterdag in een interview met het AD.

De twee advocaten staan kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo. Peter R. de Vries was vertrouwenspersoon van B. en werkte nauw met het advocatenduo samen.

Schouten en De Jong procedeerden herhaaldelijk tegen de Staat over de positie van De Vries als vertrouwenspersoon van B. De laatste procedure - over de vraag of De Vries Nabil B. in de gevangenis kon bezoeken - werd door de advocaten gewonnen. Justitie ging tegen die uitspraak in beroep. Vrijdag werd dat beroep ingetrokken, aldus Schouten in het AD, omdat De Vries is doodgeschoten.

"Dat vinden Onno en ik oneervol", zegt Schouten in de krant. "Dan lijkt het net of zijn werk om dit te bereiken voor niets is geweest. Wij gaan juridisch onderzoeken of we ons hiertegen kunnen verzetten. Het hoger beroep moet doorgaan. We willen de principe-uitspraak dat een vertrouwenspersoon altijd toegang moet krijgen tot een kroongetuige."

De Vries was sinds vorig jaar zomer vertrouwenspersoon van kroongetuige B. Hij werd op 6 juli in Amsterdam neergeschoten en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Meer uit Binnenland

Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

1 uur geleden
Minister: plan om hoger minimumloon te betalen vreselijk slecht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt het innen van belasting op de inkoop van eigen aandelen een "vreselijk, vreselijk slecht plan". De Tweede Kamer kwam tijdens het debat over de miljoenennota op initiatief van PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met dit voorstel om zo een verhoging van het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te kunnen bekostigen. Het plan jaagt bedrijven weg, vreest de VVD-bewindsvrouw, waardoor het de schatkist ook helemaal niets oplevert.

1 uur geleden
COA: meer plaats voor minderjarige asielzoekers hard nodig

DEN HAAG (ANP) - De oproep van staatssecretaris Eric van der Burg vrijdag om met spoed meer plaatsen te realiseren voor asielzoekers, onder wie veel minderjarigen, is dringend nodig, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment arriveren er dagelijks dertig tot vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in Ter Apel en daar verbleven donderdag al 330 jongeren.

2 uur geleden
OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de brute vergisontvoering in Cruquius zijn vrijdag celstraffen van 5,5 tot 7 jaar geëist tegen acht van de tien verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.

2 uur geleden
Van der Burg heeft met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. In een brief schrijft hij dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

2 uur geleden
Marengo-kroongetuige: te vroeg voor laatste woord

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Onno de Jong heeft vrijdagochtend namens zijn cliënt Nabil B. het laatste woord gevoerd. De kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo was niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. "Het is nu nog te vroeg voor een laatste woord. Uiteindelijk zal dat komen, maar nu nog niet", zei De Jong namens B. aan het einde van zijn dupliek, een reactie op het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

6 uur geleden