Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

In een Enschedese growshop werden op 13 november 2018 vier personen doodgeschoten. De twee broers Dejan A. (37) en Denis A. (35) en hun vader Camil A. werden door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot levenslang. Vader Camil overleed in augustus 2022 in zijn cel.

Op de zitting vrijdag in het gerechtshof in Zwolle werd een officier van justitie gehoord die anonieme en beschermde getuigen bijstaat. Uit informatie van meerdere anonieme getuigen blijkt volgens deze officier van justitie dat broer Denis niet heeft geschoten en ook geen wapen heeft vastgehad. "Bij die rol vind ik niet zomaar levenslang passen", zei deze officier.

Uitgebreide verklaring

Het gerechtshof neemt later een beslissing over de verzoeken. "Het zal u niet verrassen als die beslissing luidt dat we maandag niet verder gaan", zei de voorzitter. Voor het hoger beroep waren drie zittingsdagen uitgetrokken.

Advocaat Gerald Roethof, die verdachte Dejan A. bijstaat, meent dat deze getuigen gehoord moeten worden. "Dit zijn de zwaarste feiten. Het gaat hier om levenslang." Ook de raadslieden van verdachte Denis A. willen dit. "We hebben allemaal het ongebruikelijk stellige oordeel van de officier van justitie gehoord dat blijkbaar onze cliënt niet geschoten heeft", zei advocaat Jeroen Nijboer. Hij doelde op de gehoorde officier.

Ook wil Roethof dat verdachte Denis als getuige wordt gehoord. Hij kwam plots met een uitgebreide verklaring over wat er gebeurd is in de growshop. Denis zei dat hij zijn vader twee personen heeft zien doodschieten. Ook zei hij dat Dejan met zijn vader in de growshop achter een derde slachtoffer aan gingen.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

25 minuten geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

1 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

2 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

5 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

6 uur geleden