Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten vrezen problemen met alimentatie door corona

Advocaten vrezen problemen met alimentatie door corona

DEN HAAG (ANP) - Advocaten in het familierecht verwachten grote problemen als veel mensen geen alimentatie meer kunnen betalen door de financiële gevolgen van de coronacrisis. Ze vrezen dat zowel zij die moeten betalen als zij die het ontvangen in de bijstand kunnen eindigen.

Wie geen alimentatie meer kan betalen, kan een wijziging aanvragen bij de rechter. "Die toetst dan of het verlies van inkomen kortdurend of langdurig is. Alleen bij langdurig verlies kan de alimentatie worden uitgesteld of het bedrag worden verlaagd", zegt voorzitter Alexander Leuftink van de Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (FAS). "Deze moet dan later alsnog worden betaald."

Uitstel of verlaging biedt misschien ruimte voor de betaler, voor de ontvanger heeft dit verstrekkende gevolgen. Sommigen van hen zijn er immers voor een belangrijk deel van afhankelijk. Zij kunnen incassobureaus of deurwaarders inschakelen om alsnog hun geld te krijgen, maar dan moeten die wel iets kunnen halen. Zo niet, dan krijgt de gerechtigde ook niets. "Beiden kunnen dus door de problematiek in de bijstand terechtkomen", zegt Leuftink.

Mediation

Bine Spoormans van Van der Loeff Familierecht in Amsterdam krijgt al de eerste telefoontjes binnen van mensen die problemen verwachten. "Zij willen weten waar ze aan toe zijn." Bij het Nijmeegse kantoor DZ Familierecht en Mediation speelt het vooral bij mensen die nu over hun alimentatie onderhandelen, volgens advocate Yvonne van Zutphen. De echte klap kan volgens haar over een paar maanden komen, als mensen door hun buffers heen zijn.

Probeer het dan ook eerst met je ex te regelen, is het advies. Door middel van mediation kunnen beide partijen samen de klap opvangen, mits de onderlinge verhoudingen goed zijn, zegt Van Zutphen. Spoormans is het daar mee eens: "Deze uitzonderlijke situatie vraagt om meer begrip. Het gaat sowieso pijn doen, maar probeer toch die pijn wat te delen met elkaar."

Het is niet precies bekend hoeveel mensen alimentatie betalen en ontvangen. Volgens het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen gaat het om enkele tienduizenden.

Meer uit Binnenland

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

2 uur geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

3 uur geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

4 uur geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

5 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

5 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

8 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

8 uur geleden