Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten Trump: aanklacht Georgia gebrekkig en ongrondwettelijk

Advocaten Trump: aanklacht Georgia gebrekkig en ongrondwettelijk

ATLANTA (ANP/RTR) - De advocaten van de Amerikaanse oud-president Donald Trump noemen de aanklacht door de staat Georgia "gebrekkig en ongrondwettelijk". Ze uiten ook kritiek op de gang van zaken in Georgia. De vermoedelijke aanklacht zou al zijn uitgelekt voordat getuigen een verklaring hadden afgelegd en juryleden klaar waren met overleggen. Dat is volgens de advocaten "shockerend en absurd".

Trump wordt aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte en afpersing. In totaal telt de aanklacht 41 punten en worden behalve Trump nog achttien anderen aangeklaagd, onder wie advocaat Rudy Giuliani en voormalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows.

Op zijn sociale mediaplatform Truth Social sprak Trump zelf van een "heksenjacht". In een interview met Fox News noemde hij de zaak "politiek gemotiveerd". Hij zei dat de aanklacht met opzet nu is ingediend, midden in zijn politieke campagne, en dat openbaar aanklager Fani Willis "beter zou focussen op de mensen die de verkiezing van 2020 vervalst hebben, niet op zij die antwoorden eisen".

Uren voordat de grand jury met het besluit om Trump aan te klagen naar buiten kwam, verscheen er een document op de website van de rechtbank waarin werd gesuggereerd dat de voormalig president al was aangeklaagd. Het document verdween snel en er is geen bewijs dat het proces van de grand jury erdoor werd aangetast of dat het lek opzettelijk was, schrijft de Amerikaanse zender ABC News.

Meer uit Buitenland

Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

19 minuten geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

5 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

5 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

6 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

8 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

9 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israƫlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israƫlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

12 uur geleden