Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten: Thijs H. had geen weloverwogen moordplannen

Advocaten: Thijs H. had geen weloverwogen moordplannen

MAASTRICHT (ANP) - Thijs H. kan niet worden veroordeeld voor moord, het doden met een vooropgezet plan. Hij ging weliswaar gewapend met een mes op pad met de bedoeling mensen te doden, maar hij heeft geen weloverwogen keuzes kunnen maken, omdat hij in "een gestoorde realiteit" verkeerde.

Dat betoogden de advocaten van H. woensdag in hun pleidooi voor H., voor de rechtbank in Maastricht. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen H.

De 28-jarige H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. Volgens het OM zijn de drie slachtoffers "afgeslacht". Allen werden uit het niets aangevallen en met vele messteken gedood.

'Ernstige psychotische ontregeling'

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) menen dat H. onder invloed van een "ernstige psychotische ontregeling" het dodelijke geweld heeft gepleegd en daarom volledig ontoerekeningsvatbaar is. Justitie deelt die conclusies niet. Het OM betwist dat zijn zieke psyche hem geen andere keuze liet dan het doden van willekeurige slachtoffers. Volgens het OM moet H. voor verminderd toerekeningsvatbaar worden gehouden, waardoor er ook ruimte is voor een lange celstraf.

"Kalm beraad en rustig overleg" moet volgens de wet aan het doden voorafgaan, om te voldoen aan de criteria voor het misdrijf moord. Daarvan is bij H. geen sprake geweest, vinden zijn advocaten. H. was geestelijk te ver heen om aan die criteria te kunnen voldoen. Daarmee is wat de raadslieden betreft sprake van drie keer doodslag, in plaats van drie keer moord.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

5 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

8 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

9 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

10 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

11 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

12 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

13 uur geleden