Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten Taghi vragen om vrijspraak op eerste dag van pleidooi

Advocaten Taghi vragen om vrijspraak op eerste dag van pleidooi

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi vinden dat het Openbaar Ministerie hun cliënt nooit had mogen vervolgen. "Het OM vraagt de rechtbank een levenslange gevangenisstraf op te leggen op basis van een eenzijdig, eigen scenario en het plakken van enkele flarden tekst". Dat zeiden de advocaten vrijdag bij aanvang van het pleidooi in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar vele dagen voor uitgetrokken zijn. Als de rechtbank het OM toch ontvankelijk vindt in de vervolging, bepleiten ze dat Taghi vrijgesproken moet worden.

Het bewijs tegen de 44-jarige Taghi, die vrijdag niet aanwezig was in de rechtbank, bestaat volgens het OM voor een groot deel uit gekraakte berichten van cryptotelefoons, waarin onder meer over verschillende moorden werd gesproken. De verdediging vindt echter dat justitie deze data op onjuiste wijze heeft verkregen, namelijk door een enorme bulk aan data te onderscheppen - ook van mensen die niets met deze strafzaak te maken hebben. "Dit dusdanig ingrijpende karakter is niet gerechtvaardigd en onevenredig", aldus Inez Weski, een van advocaten van Taghi.

Tegen Taghi en vier vermoedelijke handlangers is eind juni een levenslange gevangenisstraf geëist. Ook de broers Mario R. en Mao R. - eveneens cliënten van Weski - hoorden de langst mogelijke straf eisen.

Uitspraak

Weski gaat deze maand vier dagen pleiten en in december waarschijnlijk nog eens evenveel dagen. Na afloop van de pleidooien in de zaken van de zeventien verdachten, krijgen het OM en de advocaten nogmaals de kans om op elkaars verhaal te reageren. Vervolgens moet er een uitspraak komen in dit inmiddels al vier jaar slepende proces. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Marengo draait onder meer om zes moorden en meerdere pogingen daartoe. Het monsterproces, dat in maart 2018 met de eerste inleidende zittingen van start ging, is voor Nederland van ongekende proporties en heeft van meet af aan onder hoogspanning gestaan. Terwijl de zaak liep, werd de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord, gevolgd door zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Die zaken worden apart, en dus niet tijdens Marengo behandeld. De zittingen zijn omgeven met extreme veiligheidsmaatregelen, waarvoor ook het leger is ingezet.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

1 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

4 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

5 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

5 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

5 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

11 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

11 uur geleden