Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten schutter McDonald's: dit is geen moord

Advocaten schutter McDonald's: dit is geen moord

ZWOLLE (ANP) - De 34-jarige Veysel Ü. heeft het doodschieten van twee mannen in een McDonald's in Zwolle nooit gepland. "Er is iets geknapt in hem", zei advocaat Esther Blok donderdag in de rechtbank in Zwolle.

Het Openbaar Ministerie eiste dertig jaar cel voor een dubbele moord in een vol restaurant op 30 maart 2022. Volgens de advocaten van Veysel Ü. was hier geen sprake van moord. Om dat te bewijzen, moet er sprake zijn van een vooraf geplande daad. "Op klaarlichte dag in een McDonald's vol met kinderen, dat is een atypische plek voor het gepland doden van twee personen", aldus de raadsvrouw.

Veysel Ü. stond onder grote financiële druk. Hij had zijn huis al te koop gezet omdat hij een miljoen euro had geïnvesteerd via de zoon van slachtoffer Ali. Dat geld kreeg hij niet terug. Volgens de advocaten werd de druk in het gesprek in de McDonald's verder opgevoerd. Hij moest meer betalen.

Emoties

Na drie kwartier praten in de McDonald's werd de verdachte door het latere slachtoffer Ali naar de kassa gestuurd om koffie en thee te halen. Toen Veysel terugkeerde bij het tafeltje, namen de emoties de overhand. "Vanaf dat moment kan hij zich niets meer herinneren" zei Blok. Een van de getuigen van het schietincident is een militair. Hij sprak over een 'geoefende schutter'. Maar Veysel Ü. schoot vanaf een meter afstand. "Raak schieten is dan niet moeilijk" zei de raadsvrouw. De verdachte is volgens zijn twee advocaten financieel te grazen genomen. Hij werd niet alleen voorafgaand aan het schietincident bedreigd, maar daarna ook in de gevangenis.

Met name opmerkingen van de advocaten over de vermeend kwalijke rol van de twee slachtoffers bij het afpersen van de verdachte, vielen moeilijk bij de nabestaanden. "De aantijgingen aan het adres van mijn cliënten zijn uit de lucht gegrepen" zei slachtofferadvocaat Erwin Damen over het wegzetten van de familie als crimineel.

"Ik vind het vreselijk voor iedereen. Sorry voor allemaal", zei Veysel Ü. als laatste. Op 18 december volgt de uitspraak van de rechtbank.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

5 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

9 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

10 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

12 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

12 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

15 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

18 uur geleden