Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten publiceren ook de brieven van Mohammed B. aan Taghi

Advocaten publiceren ook de brieven van Mohammed B. aan Taghi

UTRECHT (ANP) - De advocaten van Ridouan Taghi hebben ook de brieven die Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, aan hun cliënt heeft gestuurd, openbaar gemaakt. Ze willen daarmee naar eigen zeggen een eind maken aan de speculaties over de inhoud van de correspondentie. Vijf brieven van Taghi aan B. waren al naar buiten gebracht.

Advocaten Inez Weski en Thomas van der Horst verwijzen onder meer naar een uitzending van Humberto op Zondag (RTL4). Gasten speculeerden daarin volgens hen over "extremistische gevaren door contacten van cliënt Taghi met Mohammed B." Ze insinueerden dat de brieven van B. aan Taghi eerder bewust niet zouden zijn gepubliceerd omdat ze "jihadistisch" van aard zouden zijn.

Maar volgens de raadslieden zijn alle brieven "door verschillende justitiële diensten gecontroleerd en goedgekeurd" en was dat "terecht". Datzelfde geldt ook voor de boeken waarover de twee gedetineerden schrijven. Taghi en B. zaten samen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, tot de overplaatsing van B. vorig jaar, maar hebben elkaar nooit persoonlijk ontmoet.

Instemming

Het document dat de advocaten hebben gepubliceerd, met instemming van de verdediging van Mohammed B., bevat 119 pagina's aan handgeschreven brieven van B. aan Taghi. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en korte passages in het Arabisch. De teksten gaan vooral over de islam en de interpretatie en vertaling van Koranteksten. Verder schrijft B. soms over de omstandigheden van zijn detentie ("De directie wil ons volledig isoleren van de rest van de bajes, wat dat betreft waren we in de EBI beter af"), en over zijn gezondheid. Hij is onder behandeling bij een reumatoloog.

Ook probeert B. Taghi te bemoedigen: "Broeder, probeer je situatie als een geschenk te ervaren; een mogelijkheid, een kans om je te wijden aan Zijne Majesteit in de hemel." Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Marengo.

Het openbaar maken van de hele briefwisseling is een reactie op onder meer berichtgeving van De Telegraaf. De krant schreef onlangs dat er signalen zouden zijn dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de Mocro-maffia, en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant. Taghi liet daarop al via zijn advocaat weten dat hij en B. elkaar alleen schreven over "onze gedeelde interesse in de islam", maar dat maakte geen eind aan alle speculatie over de aard van hun communicatie.

Meer uit Binnenland

Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

3 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

5 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

8 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

9 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

10 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

10 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

10 uur geleden