Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten publiceren ook de brieven van Mohammed B. aan Taghi

Advocaten publiceren ook de brieven van Mohammed B. aan Taghi

UTRECHT (ANP) - De advocaten van Ridouan Taghi hebben ook de brieven die Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, aan hun cliënt heeft gestuurd, openbaar gemaakt. Ze willen daarmee naar eigen zeggen een eind maken aan de speculaties over de inhoud van de correspondentie. Vijf brieven van Taghi aan B. waren al naar buiten gebracht.

Advocaten Inez Weski en Thomas van der Horst verwijzen onder meer naar een uitzending van Humberto op Zondag (RTL4). Gasten speculeerden daarin volgens hen over "extremistische gevaren door contacten van cliënt Taghi met Mohammed B." Ze insinueerden dat de brieven van B. aan Taghi eerder bewust niet zouden zijn gepubliceerd omdat ze "jihadistisch" van aard zouden zijn.

Maar volgens de raadslieden zijn alle brieven "door verschillende justitiële diensten gecontroleerd en goedgekeurd" en was dat "terecht". Datzelfde geldt ook voor de boeken waarover de twee gedetineerden schrijven. Taghi en B. zaten samen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, tot de overplaatsing van B. vorig jaar, maar hebben elkaar nooit persoonlijk ontmoet.

Instemming

Het document dat de advocaten hebben gepubliceerd, met instemming van de verdediging van Mohammed B., bevat 119 pagina's aan handgeschreven brieven van B. aan Taghi. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en korte passages in het Arabisch. De teksten gaan vooral over de islam en de interpretatie en vertaling van Koranteksten. Verder schrijft B. soms over de omstandigheden van zijn detentie ("De directie wil ons volledig isoleren van de rest van de bajes, wat dat betreft waren we in de EBI beter af"), en over zijn gezondheid. Hij is onder behandeling bij een reumatoloog.

Ook probeert B. Taghi te bemoedigen: "Broeder, probeer je situatie als een geschenk te ervaren; een mogelijkheid, een kans om je te wijden aan Zijne Majesteit in de hemel." Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Marengo.

Het openbaar maken van de hele briefwisseling is een reactie op onder meer berichtgeving van De Telegraaf. De krant schreef onlangs dat er signalen zouden zijn dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de Mocro-maffia, en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant. Taghi liet daarop al via zijn advocaat weten dat hij en B. elkaar alleen schreven over "onze gedeelde interesse in de islam", maar dat maakte geen eind aan alle speculatie over de aard van hun communicatie.

Meer uit Binnenland

Voorzitter staatscommissie racisme: snel praten over excuses

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de komende tijd gebruiken om nog eens goed in gesprek te gaan over de excuses voor de slavernij. Dat zei Joyce Sylvester, voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, in Buitenhof. Ze sprak ook de hoop uit dat naast de premier en andere leden van het kabinet ook de koning nog excuses zal aanbieden.

32 minuten geleden
Stichting: koning moet excuses slavernij maken

DEN HAAG (ANP) - De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname wil dat koning Willem-Alexander de excuses maakt voor het slavernijverleden in het land. Vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. De stichting vindt dat ongepast, Weerwind is volgens hen "nazaat van slaafgemaakten in Paramaribo".

2 uur geleden
Alle opgepakte demonstranten Extinction Rebellion weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Alle 150 actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion zijn weer vrij, meldt de politie. Zaterdagmiddag werd het overgrote deel van de ongeveer 250 actievoerders opgepakt nadat ze de A12 hadden geblokkeerd. De burgemeester verbood de blokkade. Toen de actievoerders op de snelweg gingen zitten nadat de politie hen sommeerde te vertrekken, werden ze opgepakt en in bussen naar het bureau vervoerd.

3 uur geleden
Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

AMMERZODEN (ANP) - Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. De meeste bezoekers vertrokken al snel nadat de muziek was uitgezet, aldus de politie.

4 uur geleden
Even Tot Hier scoort ook laat op de avond

HILVERSUM (ANP) - Het satirische programma Even Tot Hier van Niels van der Laan en Jeroen Woe zet ondanks het WK voetbal hoge kijkcijfers neer. Het programma werd vanwege de wedstrijd Argentinië tegen Mexico pas tegen 23.00 uur op NPO 1 uitgezonden maar bereikte alsnog ruim 1,5 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek.

5 uur geleden
De Volkskrant kreeg 'heel veel' reacties op oproep na DWDD

HILVERSUM (ANP) - De Volkskrant heeft "heel veel" reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

14 uur geleden
Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

PARAMARIBO (ANP) - De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

19 uur geleden