
Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius
SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.
De zaak gaat over de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp op 5 augustus 2021. Onder bedreiging van een vuurwapen is hij met fysiek geweld in een bestelbus geduwd en vastgehouden in Gouda en Delft. Ruim vijf dagen later werd hij vrijgelaten in Delft, toen bleek dat de ontvoerders zich hadden vergist.
In de eerste drie pleidooien stonden de advocaten stil bij het gepresenteerde bewijsmateriaal. Dat bestaat uit onder meer DNA-sporen van hun cliënten in de gebruikte auto's, camerabeelden, reisbewegingen aan de hand van telefoons en getuigenverklaringen met signalementen. "Het zijn sterke aanwijzingen, maar inzoomend op de belastende elementen is het niet voldoende voor wettig en overtuigend bewijs", zei Guy Weski, de advocaat van Laurence G. (24) uit Rotterdam. Tegen G. is vrijdag een celstraf van vijf jaar en zes maanden geëist.
Disproportioneel
G. werd op de avond van de ontvoering met vijf anderen in Gouda aangehouden, nadat getuigen hadden gezien dat ze zwarte kleding weggooiden, kentekens aan het verwisselen waren en telefoons kapotgooiden. Deze groep kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld in de dagen daarna, vindt Weski. Hij noemt de strafeis disproportioneel en denkt dat het OM hoog heeft ingezet door de media-aandacht voor de zaak.
In Gouda werd twee dagen na de ontvoering de auto teruggevonden van het slachtoffer. Daarin zat het DNA van de 26-jarige Perry A. (27) uit Delft, wiens DNA ook is gevonden op weggegooide sigarettenpeuken in Hoofddorp. Zijn advocaat Laura Versluis betoogde dat niet duidelijk is wanneer het DNA-spoor in de auto terecht is gekomen. Het kan ook na het handenschudden indirect op het stuur en de versnellingspook terecht zijn gekomen, zei ze.
Laatste woord
De verdachten zwegen tijdens het proces. Donderdag krijgen ze het laatste woord. In oktober staan nog twee verdachten terecht. De rechtbank doet op 20 oktober uitspraak.
Meer uit Binnenland
OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
1 uur geledenPOELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
3 uur geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
8 uur geleden