Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius

Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.

De zaak gaat over de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp op 5 augustus 2021. Onder bedreiging van een vuurwapen is hij met fysiek geweld in een bestelbus geduwd en vastgehouden in Gouda en Delft. Ruim vijf dagen later werd hij vrijgelaten in Delft, toen bleek dat de ontvoerders zich hadden vergist.

In de eerste drie pleidooien stonden de advocaten stil bij het gepresenteerde bewijsmateriaal. Dat bestaat uit onder meer DNA-sporen van hun cliënten in de gebruikte auto's, camerabeelden, reisbewegingen aan de hand van telefoons en getuigenverklaringen met signalementen. "Het zijn sterke aanwijzingen, maar inzoomend op de belastende elementen is het niet voldoende voor wettig en overtuigend bewijs", zei Guy Weski, de advocaat van Laurence G. (24) uit Rotterdam. Tegen G. is vrijdag een celstraf van vijf jaar en zes maanden geëist.

Disproportioneel

G. werd op de avond van de ontvoering met vijf anderen in Gouda aangehouden, nadat getuigen hadden gezien dat ze zwarte kleding weggooiden, kentekens aan het verwisselen waren en telefoons kapotgooiden. Deze groep kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld in de dagen daarna, vindt Weski. Hij noemt de strafeis disproportioneel en denkt dat het OM hoog heeft ingezet door de media-aandacht voor de zaak.

In Gouda werd twee dagen na de ontvoering de auto teruggevonden van het slachtoffer. Daarin zat het DNA van de 26-jarige Perry A. (27) uit Delft, wiens DNA ook is gevonden op weggegooide sigarettenpeuken in Hoofddorp. Zijn advocaat Laura Versluis betoogde dat niet duidelijk is wanneer het DNA-spoor in de auto terecht is gekomen. Het kan ook na het handenschudden indirect op het stuur en de versnellingspook terecht zijn gekomen, zei ze.

Laatste woord

De verdachten zwegen tijdens het proces. Donderdag krijgen ze het laatste woord. In oktober staan nog twee verdachten terecht. De rechtbank doet op 20 oktober uitspraak.

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

41 minuten geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

4 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

6 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

6 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

8 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

8 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

9 uur geleden