Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten Mladic stellen dat beklaagde te ziek is

Advocaten Mladic stellen dat beklaagde te ziek is

DEN HAAG (ANP/AFP) - De advocaten van de voormalige Bosnisch Servische bevelhebber Ratko Mladic stellen dat hun cliënt te ziek is voor een eerlijk proces. Hij is geestelijk niet in staat zich op de rechtszaak in hoger beroep voor te bereiden en kan zich niet naar behoren verdedigen tegen beschuldigingen. Het zou daarom een rechterlijke dwaling zijn de zaak tegen hem voort te zetten. Ze verklaarden onder protest deel te nemen aan de twee zittingsdagen.

De raadslieden stelden dat het niet waarschijnlijk is dat Mladic de procedures überhaupt kan volgen. Volgens Mladic' zoon Darko laat ook diens geheugen het afweten. Mladic droeg enige tijd een mondkapje, maar deed die weer af. Hij klaagde de zitting niet te kunnen volgen door de hoofdtelefoon. Dinsdag en woensdag zijn de eerste twee zittingsdagen van de zaak tegen Mladic in hoger beroep. Mogelijk legt Mladic woensdag aan het einde van de zitting een korte verklaring af.

Mladic kreeg in november 2017 levenslang wegens volkerenmoord in Srebrenica en andere oorlogsmisdaden. Die werden gepleegd in de bloedige afscheidingsoorlog (1992-1995) waarmee Bosnië-Herzegovina zich met westerse steun zeer tegen de zin van de Servische gemeenschap afscheidde van toenmalig Joegoslavië. Voor veel Serviërs in Bosnië en Servië is Mladic een oorlogsheld. Mladic wist zich in Servië jarenlang schuil te houden en kon daar pas in mei 2011 worden gearresteerd. Zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal begon een jaar later. De 78-jarige Mladic heeft in gevangenschap in Scheveningen inmiddels twee beroertes en een hartaanval gehad.

Advocaat Dragan Ivetic bestrijdt ook het vonnis. In de uitspraak in 2017 wemelt het volgens hem van de onjuistheden of fouten. Zo wordt volgens hem Mladic al in verband gebracht met misdaden in 1991 toen hij nog helemaal geen commandant was. Ook worden er misdaden op naam van bevelhebber Mladic geschreven waar ondergeschikten voor verantwoordelijk zouden zijn.

De aanklagers zijn ook in beroep gegaan. Ze willen dat Mladic voor meer misdaden wordt veroordeeld en betwisten de vrijspraak voor bepaalde oorlogsmisdaden. De aanklagers voeren woensdag het woord.

Meer uit Buitenland

Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

1 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

2 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

2 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

4 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

4 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

6 uur geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

9 uur geleden