Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten MH17-verdachte vinden anonieme getuige onbetrouwbaar

Advocaten MH17-verdachte vinden anonieme getuige onbetrouwbaar

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van MH17-verdachte Oleg Poelatov hebben donderdag grote vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van een anonieme getuige die als 'X48' in het dossier staat. Zij hebben deze "waarschijnlijk Russisch sprekende man" op geen enkele manier kunnen bevragen. "We weten bijna niets van hem", zei advocaat Sabine ten Doesschate donderdag in de rechtbank in het Justitieel Complex te Schiphol.

De getuige heeft verteld dat hij een Buk-raket heeft gezien bij een landbouwveld waarvandaan vlucht MH17 volgens het Openbaar Ministerie is neergeschoten. Hij zou ook hebben gezien dat er later een raket ontbrak op de installatie. De advocaten van Poelatov hebben veel vragen voor deze man, zei Ten Doesschate, maar verzoeken om hem te horen zijn door de onderzoeksrechter afgewezen. "Naar het waarom kunnen wij slechts gissen. We weten niet eens of de reden van praktische aard is of om de bescherming van zijn identiteit."

Zo is volgens haar bijvoorbeeld niet duidelijk of X48 mogelijk politieke of andere motieven had voor zijn verklaringen. De advocaat vindt dat de rechtbank de getuigenis van X48 daarom niet mag meenemen in het uiteindelijke oordeel.

Feitelijke onjuistheden

Woensdag benoemden de advocaten in hun pleidooi ook al de nodige haken en ogen bij de getuigenis van een andere anonieme getuige, M58. Hij veranderde tijdens verhoren meerdere keren elementen uit zijn verhaal en zijn antwoorden op vragen zitten volgens de advocaten vol "feitelijke onjuistheden".

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergehaald op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

Pleidooi

Twee weken geleden begon de verdediging met het pleidooi. Deze week en volgende week zijn nog meerdere dagen ervoor uitgetrokken. De Rus Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich door advocaten laat vertegenwoordigen, hij ontkent de beschuldigingen. De anderen - rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko - hebben geen gehoor gegeven aan oproepen om in de rechtbank te verschijnen.

De rechtbank heeft de uitspraak in de omvangrijke zaak gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

1 uur geleden
Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

5 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

8 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

8 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

8 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

9 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

9 uur geleden