Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten MH17-verdachte Poelatov gaan vrijspraak bepleiten

Advocaten MH17-verdachte Poelatov gaan vrijspraak bepleiten

SCHIPHOL (ANP) - De omvangrijke strafzaak over het neerhalen van vlucht MH17 gaat vanaf maandag verder. Het is nu de beurt aan de advocaten van verdachte Oleg Poelatov om hun kant van de zaak te belichten. Tegen Poelatov en drie medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. De Rus ontkent betrokkenheid bij de vliegramp op 17 juli 2014. De andere drie verdachten hebben niet gereageerd op oproepen van de rechtbank en laten zich ook niet door advocaten vertegenwoordigen.

Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden, onder wie veel Nederlanders, om het leven. Het is niet precies bekend waarom het vliegtuig, dat onderweg was van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Ook op dat moment was er een gewapend conflict gaande in Oost-Oekraïne.

Het Openbaar Ministerie besloot na jaren onderzoek tot vervolging van vier verdachten: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie, waarmee het toestel volgens justitie is neergehaald.

De advocaten van Poelatov hebben de komende vier weken in totaal twaalf zittingsdagen laten reserveren voor hun pleidooi, zij verwachten die (bijna) allemaal nodig te hebben. Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate hebben al laten weten dan te betogen dat het aangedragen bewijs "onbetrouwbaar en/of onvolledig is, dat ander bewijs eenzijdig is belicht, dat weer andere belangrijke informatie niet is belicht of zelf op onrechtmatige wijze is achtergehouden". Zij menen dat Poelatov door de rechtbank vrijgesproken moet worden.

De huidige oorlog in Oekraïne verandert hun werk niet, hebben ze laten weten. "Wij hebben lang en goed erover nagedacht of de vreselijke oorlog in Oekraïne gevolgen moet hebben voor ons optreden als advocaten van een Russisch staatsburger" aldus de advocaten. "Het is, juist in tijden als deze, nodig dat de principes van een democratische rechtstaat overeind blijven."

Ze vervolgen: "Wij kunnen, mogen en willen niet buigen voor de schendingen van rechtstatelijke principes elders in de wereld. Ook niet wanneer dat, zoals nu, moeilijk is. Het is de taak van een strafrechtadvocaat om een verdachte bij te staan en te blijven staan ter zitting en op die manier bij te dragen aan het in stand houden van onze rechtsstaat. Wij zullen dat dan ook blijven doen", aldus de advocaten.

De rechtbank verwacht in de tweede helft van dit jaar uitspraak te kunnen doen.

Meer uit Binnenland

Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam roept het demissionaire kabinet op om met noodwetgeving te komen, zodat projecten die bijdragen aan de energietransitie kunnen doorgaan, ondanks de stikstof die vrijkomt bij de bouw. "Nieuwe projecten in de haven kunnen nu niet starten doordat er geen natuurvergunning is vanwege stikstofdepositie", schrijven twee wethouders dinsdag in een brandbrief.

4 minuten geleden
Kamer wil einde aan uitzonderingspositie voor Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet een einde komen aan de uitzondering op uitstootregels voor Tata Steel, vindt de Tweede Kamer. Bijna de hele Kamer wil dat de regering "zo spoedig mogelijk" de Europese uitzondering terugdraait, zodat ook Tata Steel aan de geldende regels wordt gehouden.

31 minuten geleden
Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica

AMSTERDAM (ANP) - Rob Stenders stopt als zendermanager bij Radio Veronica, maar blijft wel actief als presentator van zijn middagprogramma op de zender. Dat bevestigt een woordvoerder van nieuwe eigenaar Mediahuis na een bericht van Adformatie hierover.

34 minuten geleden
Kamer wil verbod op 'onnodige medische ingrepen' in veehouderij

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil vanaf 1 januari 2025 een verbod op "onnodige medische ingrepen" bij dieren, zoals het afknippen van staarten bij biggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

35 minuten geleden
Noordwijk wil onder voorwaarden 40 jonge asielzoekers opvangen

NOORDWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk is bereid om jonge asielzoekers op te vangen na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg, maar wel onder strenge voorwaarden. Er is plek voor maximaal veertig jongeren. Zij kunnen vier maanden blijven en geen dag langer, ook niet op een andere plek binnen de gemeente. Noordwijk wil dat er geen 'veiligelanders' worden opgevangen.

43 minuten geleden
Tweede Kamer wil dat de import van kalfjes stopt

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de import van kalfjes. Volgens het onlangs vertrokken PvdD-Kamerlid Leonie Vestering gaan de lange reizen met de "piepjonge kalfjes gepaard met ernstig dierenleed". Zij meldt ook dat het afgelopen halfjaar meer kalfjes uit Ierland zijn gehaald dan daarvoor.

1 uur geleden
Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

DEN HAAG (ANP) - Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

1 uur geleden