Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten MH17-verdachte: OM haalt onze woorden uit context

Advocaten MH17-verdachte: OM haalt onze woorden uit context

SCHIPHOL (ANP) - Volgens de advocaten van MH17-verdachte Oleg Poelatov zijn hun woorden door het Openbaar Ministerie meerdere keren verkeerd geciteerd. Daardoor zijn ze "uit hun verband gehaald" waardoor "een totaal andere context is geschetst". Dat zeiden de advocaten na afloop van de zittingen deze week in de beveiligde rechtbank op Schiphol, waar het monsterproces over het neerhalen van vlucht MH17 dient.

Woensdag werd na 2,5 dag de repliek afgerond. Hierin reageerde het OM op het pleidooi van Poelatov, de enige van de vier verdachten die zich door advocaten laat vertegenwoordigen. Tegen alle vier de mannen, drie Russen en een Oekraïner, is een levenslange gevangenisstraf geëist.

Volgens advocaten Sabine ten Doesschate en Boudewijn van Eijck heeft het OM op diverse momenten stukjes uit hun pleitnota, waarin zij betogen dat Poelatov vrijgesproken moet worden, verkeerd voorgehouden. Ten Doesschate noemt als voorbeeld een citaat van hun cliënt waarin hij stelt dat het "absurd" zou zijn dat hij een Buk-raketinstallatie nodig had. "Dat absurde ziet op de vraag of die behoefte aan een Buk-raket er was. Niet op de theorie dat die gebruikt was zoals het OM stelt."

Pro-Russische separatisten

Volgens het OM hebben pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergehaald met een Buk-raket. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

Naast Poelatov staan rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko terecht. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie. "Het allesvernietigende geweld kwam niet in een opwelling. Het is door de verdachten gepland en georganiseerd", zei de officier van justitie destijds. "Dat ze niet zelf op de knop hebben gedrukt, is juridisch niet relevant."

Reden onbekend

Het is niet bekend waarom het vliegtuig werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens het OM dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging.

De omvangrijke rechtszaak gaat vanaf 8 juni verder, dan hebben Poelatovs advocaten nog eenmaal de gelegenheid te reageren. Daar zijn vooralsnog drie zittingsdagen voor uitgetrokken. Een uitspraak wordt niet eerder dan 17 november verwacht.

Meer uit Binnenland

Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

1 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

2 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

5 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

6 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

10 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

17 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

17 uur geleden