Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten MH17-verdachte grossieren in twijfels over bewijs

Advocaten MH17-verdachte grossieren in twijfels over bewijs

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van Oleg Poelatov, een van de vier verdachten in het strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17, hebben woensdag tijdens de vierde dag in hun pleidooi nog veel meer vraagtekens gezet bij de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie. Volgens de raadslieden is deze allesbehalve sluitend en laat zij ruimte voor tal van twijfels. De advocaten Sabine ten Doesschate en Boudewijn van Eijck fileren het forensisch onderzoek tot op detailniveau en spraken wederom over de raketfragmenten die zijn gevonden.

De raadslieden vinden dat de rechtbank tot vrijspraak moet komen. Eerder hebben zij al betoogd dat Poelatov, die alle beschuldigingen ontkent, geen eerlijk proces heeft gehad, omdat zijn schuld door uitlatingen van het onderzoeksteam bij voorbaat al vast zou staan. Volkomen ten onrechte, vinden de advocaten, want er valt veel af te dingen op de onderzoeksresultaten. In hun pleidooi trekken zij onder meer de bewijswaarde van het zeer uitvoerige forensische onderzoek in twijfel. Een speerpunt in dat betoog is dat MH17 mogelijk niet is neergehaald met behulp van een Buk-raket, zoals het OM stelt, maar met een ander projectiel.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Het toestel was vertrokken vanaf Schiphol en onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Aan boord waren veel Nederlanders.

Gewapend conflict

Het is niet bekend waarom het vliegtuig is neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat in het gebied aanwezige pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Ook op dat moment was er een gewapend conflict gaande in Oost-Oekraïne.

Na een uitvoerig en complex onderzoek begon het OM een strafzaak tegen drie Russen en een Oekraïner. Naast Poelatov zijn dit rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Volgens justitie hebben zij een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie waarmee het toestel zou zijn neergeschoten. Tegen het viertal, dat buiten hun aanwezigheid wordt berecht, is eind vorig jaar levenslang geëist. Poelatov, een assistent van Doebinski, is de enige die zich door advocaten laat vertegenwoordigen.

In totaal zijn twaalf zittingsdagen gereserveerd voor het pleidooi. Vrijdag zetten Ten Doesschate en Van Eijck hun betoog voort. De rechtbank heeft de uitspraak in de zaak gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

5 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

6 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

6 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

9 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

9 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

10 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

10 uur geleden