Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten leveranciers Taghi verwijten OM 'absurde' claim

Advocaten leveranciers Taghi verwijten OM 'absurde' claim

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de mannen die zijn veroordeeld voor het leveren van onder meer wapens en auto's aan de organisatie van vermeend topcrimineel Ridouan Taghi, hebben op de eerste dag van het proces over het terugbetalen van criminele verdiensten uitgehaald naar het OM. Dat heeft een "absurde" en "ontoelaatbare" methode gebruikt bij de berekening van de bedragen, aldus de raadslieden. Zij willen dat de rechtbank de vorderingen afwijst. Justitie claimt bij elkaar ruim 7 miljoen euro van de in totaal acht mannen.

De rechtbank maakte donderdag een begin met de zaak, waarvoor drie dagen zijn uitgetrokken en waarin het draait om de vermeende verdiensten van het achttal. Zij werden eerder veroordeeld in het strafproces 26Koper. Het gerechtshof in Amsterdam legde daarin vorig jaar in hoger beroep tot 14,5 jaar cel op. Volgens het hof vormden de mannen een criminele bende die liquidaties voorbereidde, onder meer door potentiële doelwitten te observeren en wapens en snelle auto's te leveren. In de zaak deed de politie onder meer een grote wapenvondst in Nieuwegein.

Het bedrag waarvoor het OM de mannen wil 'plukken', vindt zijn herkomst grotendeels in een handgeschreven administratieboekje dat bij een van de hoofdverdachten thuis werd gevonden. Omdat de mannen steeds hebben ontkend en gezwegen, zijn de te betalen bedragen op basis van de opgelegde celstraffen met een verdeelsleutel vastgesteld. "Bij gebrek aan beter, omdat we niet weten wie welk aandeel heeft gehad", zei de aanklaagster. Zij vorderde bedragen uiteenlopend van bijna 4,5 ton tot bijna 1,2 miljoen euro.

Absurde handelwijze

De raadslieden spraken van een ontoelaatbare en absurde handelwijze. Ten eerste heeft de aangetroffen administratie volgens hen met name betrekking op de inkomsten uit drugshandel en daarvoor zijn hun cliënten in 26Koper niet veroordeeld. Daarnaast heeft het OM volgens hen niet duidelijk gemaakt hoeveel voordeel ieder van de mannen heeft genoten. De raadslieden spraken van "juridische kolder" en een "zwaktebod".

Drie van hun cliënten die waren komen opdagen, noemden de ontnemingszaak klinkklare onzin. Zij zeiden nooit een euro te hebben gezien.

De zaak gaat vrijdag verder. De uitspraken zijn 10 juli.

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

1 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

4 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

8 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

9 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

10 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

11 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

13 uur geleden