Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten kroongetuige: top Openbaar Ministerie moet opstappen

Advocaten kroongetuige: top Openbaar Ministerie moet opstappen

DEN HAAG (ANP) - De advocaten van Marengo-kroongetuige Nabil B. vinden dat de top van het Openbaar Ministerie moet opstappen. Volgens Onno de Jong en Peter Schouten kijkt het OM weg van het vernietigende rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag presenteerde. Daarin stond dat onder meer het OM grote steken heeft laten vallen in de beveiliging van drie vermoorde personen rond het omvangrijke liquidatieproces. Het gaat om de broer van kroongetuige Nabil B., diens advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Gerrit van der Burg, de hoogste baas bij het OM, zei onder meer woensdagavond bij Nieuwsuur dat er "stoïcijns" moet worden doorgegaan met het bestrijden van het "nietsontziende criminele milieu en het meedogenloze geweld" en dat hij zijn functie niet gaat neerleggen. "We zitten niet in een periode waarin je zegt als baas van een organisatie: 'ik stop ermee'."

De advocaten van de kroongetuige zijn verbolgen over de reactie van het OM. Schouten en De Jong menen dat de organisatie, ondanks het rapport, de fouten niet wil erkennen. "Het is niet gemakkelijk om de middenweg te vinden tussen de opkomende woede over zoveel arrogantie en de rationele zakelijkheid om goed te kunnen reageren op de uitlatingen van OM-topman Gerrit van der Burg, die in dit debat volstrekt toondoof blijkt te zijn."

Conclusies trekken

Direct na het verschijnen van het rapport woensdag, lieten de advocaten van de kroongetuige al weten dat zij vinden dat politie en justitie intern de organisatie moeten opschonen, en dat betrokkenen die fouten hadden gemaakt verantwoording moeten afleggen. Donderdag menen zij dat onder anderen Van der Burg, de hoofdofficier van het Landelijk Parket verantwoordelijk voor de kroongetuigentrajecten, de hoofdofficier van het arrondissement Midden Nederland, die verantwoordelijk was voor de beveiligingsmaatregelen van Peter R. de Vries en de adviseurs die verantwoordelijk waren voor de familie van de kroongetuige en De Vries "hun verantwoordelijkheid dienen te erkennen en uit eigen beweging hun functie ter beschikking moeten stellen".

De OVV concludeerde in het snoeiharde rapport onder meer dat "bij een aantal keuzes in de onderzochte beveiligingssituaties minder gewicht werd toegekend aan het belang van bewaken en beveiligen dan aan het opsporingsbelang. In een aantal gevallen kwam het niet eens tot een afweging van belangen". Bij alle drie de slachtoffers was bekend dat hun leven gevaar liep door dreiging vanuit de zware georganiseerde misdaad.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

1 uur geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

1 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

3 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

4 uur geleden
Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

5 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

7 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

7 uur geleden