Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij. Dat zei B. dinsdag tijdens een nieuwe zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Een reden hiervoor is nog niet gegeven.

De kroongetuige zei dat hij een week geleden van zijn advocaten had gehoord "dat ze hem niet langer bijstaan". Nabil B. zei dat hij achter gesloten deuren een toelichting wil geven, in verband met de veiligheid. De rechtbank ging daarmee akkoord en gaf daarna geen nadere uitleg over de situatie.

Advocaat Onno de Jong, die de kroongetuige samen met Peter Schouten bijstond, liet telefonisch weten dat hij niks over de situatie kan zeggen in verband met zijn beroepsgeheim.

Verhoor

Dinsdag stond een verhoor van de kroongetuige in de zaak van hoofdverdachte Saïd R. op het programma. Dat verhoor kon wat de rechtbank betrof zonder advocaten doorgaan. De advocaten van R. spraken daar meteen hun zorg over uit, omdat zij onder meer vrezen dat aan bewijzen van een kroongetuige zonder advies van een advocaat minder waarde zullen worden gehecht.

Na een korte ondervraging - waarin de kroongetuige meerdere keren aangaf geen antwoord te kunnen geven - besloten de advocaten dat het geen zin had om verder vragen te stellen. "We zijn vaker in discussie met de rechtbank dan dat we vragen stellen aan de kroongetuige", was de conclusie van een van de advocaten van Saïd R.

Vernietigend rapport

Begin deze maand kwam een vernietigend rapport uit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, over de beveiliging van mensen die vermoord zijn rondom het Marengoproces. Nadat B. zich als kroongetuige had gemeld, is zijn broer Redouan evenals advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Deze moorden maken geen deel uit van Marengo. Hoofdverdachte in Marengo is Ridouan Taghi. Tegen hem en verscheidene medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak in het omvangrijke proces volgt naar verwachting in oktober.

Na de moord op Wiersum september 2019, had B. een tijdje zonder advocaat gezeten. De advocaat die hem vervolgens bijstond, heeft een periode anoniem geopereerd en legde na een conflict de verdediging neer. Schouten en Peter R. de Vries maakten juni 2020 kenbaar de verdediging op zich te nemen. Dat team werd later aangevuld met De Jong. Of B. nu een nieuwe advocaat gaat nemen, is nog niet duidelijk. Hij geeft aan dat hij dat nog niet weet.

Meer uit Binnenland

Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens

DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

55 minuten geleden
OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster. Maandag waren drie onderzoekers al ter plaatse voor verkennende observaties, maar hoelang het nog duurt voor de raad een besluit neemt over een formeel onderzoek is onduidelijk.

1 uur geleden
FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

1 uur geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

1 uur geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

1 uur geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

3 uur geleden
Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn "vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance", aldus de jury in een persbericht. De Duits-Nederlandse Ratzke is behalve in Nederland ook veel in het buitenland actief.

3 uur geleden