Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij. Dat zei B. dinsdag tijdens een nieuwe zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Een reden hiervoor is nog niet gegeven.

De kroongetuige zei dat hij een week geleden van zijn advocaten had gehoord "dat ze hem niet langer bijstaan". Nabil B. zei dat hij achter gesloten deuren een toelichting wil geven, in verband met de veiligheid. De rechtbank ging daarmee akkoord en gaf daarna geen nadere uitleg over de situatie.

Advocaat Onno de Jong, die de kroongetuige samen met Peter Schouten bijstond, liet telefonisch weten dat hij niks over de situatie kan zeggen in verband met zijn beroepsgeheim.

Verhoor

Dinsdag stond een verhoor van de kroongetuige in de zaak van hoofdverdachte Saïd R. op het programma. Dat verhoor kon wat de rechtbank betrof zonder advocaten doorgaan. De advocaten van R. spraken daar meteen hun zorg over uit, omdat zij onder meer vrezen dat aan bewijzen van een kroongetuige zonder advies van een advocaat minder waarde zullen worden gehecht.

Na een korte ondervraging - waarin de kroongetuige meerdere keren aangaf geen antwoord te kunnen geven - besloten de advocaten dat het geen zin had om verder vragen te stellen. "We zijn vaker in discussie met de rechtbank dan dat we vragen stellen aan de kroongetuige", was de conclusie van een van de advocaten van Saïd R.

Vernietigend rapport

Begin deze maand kwam een vernietigend rapport uit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, over de beveiliging van mensen die vermoord zijn rondom het Marengoproces. Nadat B. zich als kroongetuige had gemeld, is zijn broer Redouan evenals advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Deze moorden maken geen deel uit van Marengo. Hoofdverdachte in Marengo is Ridouan Taghi. Tegen hem en verscheidene medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak in het omvangrijke proces volgt naar verwachting in oktober.

Na de moord op Wiersum september 2019, had B. een tijdje zonder advocaat gezeten. De advocaat die hem vervolgens bijstond, heeft een periode anoniem geopereerd en legde na een conflict de verdediging neer. Schouten en Peter R. de Vries maakten juni 2020 kenbaar de verdediging op zich te nemen. Dat team werd later aangevuld met De Jong. Of B. nu een nieuwe advocaat gaat nemen, is nog niet duidelijk. Hij geeft aan dat hij dat nog niet weet.

Meer uit Binnenland

Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

1 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

3 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

5 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

5 uur geleden
AOb: RUG tast academische vrijheid aan met ontslag Täuber

UTRECHT (ANP) - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich in de zaak rond de ontslagen Susanne Täuber niet alleen een slechte werkgever toont, maar zo ook de academische vrijheid aantast. Dit schrijft de bond donderdag op ScienceGuide, een nieuwssite voor wetenschap en hoger onderwijs.

6 uur geleden
AP sluit niet uit dat meer gegevens op straat liggen door datalek

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat meer bedrijven en organisaties zich zullen melden waarvan klantgegevens mogelijk op straat komen te liggen als gevolg van een groot datalek bij een softwareleverancier. Een woordvoerder van de privacytoezichthouder zegt dat bedrijven zich ook meer bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens.

6 uur geleden
Sekswerkers demonstreren tegen vroegere sluitingstijden Wallen

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen sekswerkers hebben donderdagmiddag gedemonstreerd tegen de vroegere sluitingstijden van de ramen op de Wallen, die zaterdag ingaan. Voor raamprostitutie gaat de eindtijd van 06.00 uur naar 03.00 uur. Ook de horeca gaat eerder dicht en vanaf half mei geldt er een blowverbod. Het stadsbestuur wil zo overlast tegengaan in de drukke buurt. Volgens de sekswerkers zijn de nieuwe sluitingstijden "duidelijk bedoeld om ons uit te roken".

7 uur geleden