Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaten: kraken EncroChat was inbreuk op privacy

Advocaten: kraken EncroChat was inbreuk op privacy

DEN BOSCH (ANP) - Het meelezen met communicatie tussen criminelen op het gekraakte EncroChat was onrechtmatig en een inbreuk op de privacy. Dat denken advocaten in verschillende rechtszaken. Ze wijzen vooral naar Europese regelgeving over het verzamelen van data.

Donderdag stelden advocaten kritische vragen in de zaak over coke-import in de Vlissingse haven en vrijdag weer bij de zaak over het vermeende criminele netwerk rond Martien R. uit Oss, die wordt verdacht van drugs- en wapenhandel.

In juli werd bekend dat Franse en Nederlandse rechercheurs EncroChat kraakten en live konden meelezen met alle ontsleutelde communicatie op dat netwerk. Het leverde de politie en justitie een schat aan informatie op over de handel en wandel van criminelen, wel 20 miljoen berichten. Nu, na drie maanden komen meer en meer zittingen voor de rechter waarbij verdachten mede door de EncroChat-kraak zijn opgepakt.

Ernstige dreiging

Advocaat Tony Boersma citeerde vrijdag een uitspraak van het Europese Hof van justitie van vorige week dat "een sleepnet alleen mag als er een ernstige dreiging is voor de nationale veiligheid. Een sleepnet mag niet worden ingezet om data te verzamelen in de strijd tegen criminaliteit.’’ Advocaten stellen dat in het onderzoek mensen zijn afgeluisterd, nog voor ze verdachte waren of überhaupt gelinkt aan concrete criminele activiteiten.

Boersma staat Toon R. bij, een neef van de Osse kamper Martien R. Die laatste leidde volgens justitie een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige import van drugs en wapenhandel. Tijdens de grote politieoperatie Alfa, in november vorig jaar op en rond het woonwagenkamp in Oss waar Martien R. woont, werden meer dan tien verdachten gepakt. Toon R. werd in mei van dit jaar als laatste opgepakt, mede doordat hij via EncroChat met medeverdachten sprak. Martien zou geen EncroChat hebben gebruikt, zei zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers.

De rechtbank in Den Bosch besluit vrijdagmiddag over het voorarrest van Martien en Toon R.

Meer uit Binnenland

Ali B reageert op strafeis: ik heb zin in het pleidooi

HAARLEM (ANP) - Na het horen van de strafeis heeft Ali B vrijdag in de rechtbank in Haarlem direct de pers te woord gestaan. "Ik heb ongelooflijk veel zin in het pleidooi", reageerde de rapper.

4 minuten geleden
OM eist drie jaar cel in zedenzaak tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - In de zedenzaak tegen Ali B heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van drie jaar tegen de rapper geëist. De 42-jarige artiest wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen, onder wie een ex-kandidaat van The Voice of Holland en zangeres Ellen ten Damme.

29 minuten geleden
OM: enige wat Jill Helena wil is dat Ali B zijn misstap erkent

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de verklaringen van zangeres Jill Helena, die aangifte van aanranding deed tegen rapper Ali B. Dit zou zijn gebeurd in mei 2018 op een bospad in Amsterdam na een verjaardagsfeest bij de dochter van Frank de Boer in Monnickendam, waar ze samen optraden.

1 uur geleden
OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

2 uur geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

2 uur geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

4 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

6 uur geleden