
Advocaten Holleeder willen tientallen getuigen horen
SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder willen in hoger beroep een veertigtal getuigen horen. Het gaat onder meer om - nogmaals - Holleeders zussen Astrid en Sonja en ex-partner. Zij hebben met hun belastende verklaringen een grote rol gespeeld bij de veroordeling van de 61-jarige Amsterdammer. Ook voormalig staatssecretaris en daarvoor officier van justitie Fred Teeven staat op de lijst van de advocaten, net als de eveneens tot levenslang veroordeelde criminelen Jesse R. en Dino Soerel.
R. is in het liquidatieproces Passage veroordeeld voor onder meer de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005. Holleeder zou opdrachtgever van die liquidatie zijn geweest. Soerel is ook in dit monsterproces veroordeeld.
Volgens de rechtbank die Holleeder vorig jaar een levenslange gevangenisstraf oplegde, speelde hij een hoofdrol in een misdaadorganisatie met de criminelen Soerel en de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis.
Verzoeken
De verzoeken tot getuigenverhoren zijn maandag gedaan in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, tijdens een zogeheten regiezitting in het hoger beroep. Holleeder is daarbij aanwezig. Hij herhaalde nog eens dat hij niets met de moorden te maken heeft. Hij staat terecht voor het opdracht geven van meerdere liquidaties, onder meer die van Cor van Hout, de man van zijn zus en Willem Endstra. De vastgoedhandelaar zou door Holleeder voor een flink bedrag zijn afgeperst.
"Ik heb het al duizend keer gezegd, die man liegt en bedriegt", zei Holleeder maandag. Hij overhandigde het hof een document over de aankoop van gokhallen waaruit duidelijk moet worden wat voor schimmige constructies Endstra volgens Holleeder hanteerde. "Hij zet buitenlandse vennootschappen op zodat alles buiten zicht blijft en winsten worden in verlieslijdende bv's gezet."
Noodzaak
Het Openbaar Ministerie ziet ook de noodzaak van het horen van de zussen en voormalige vriendin van Holleeder. Bij veel andere getuigen is dat volgens de advocaat-generaal niet nodig. Het hof zal 8 juli beslissingen nemen.
Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk. De rechtbank had in eerste aanleg meer dan zestig zittingsdagen nodig om tot een uitspraak te komen. Het vermoeden is dat ook in hoger beroep vele tientallen dagen nodig zijn.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - Een helikopter van de Amerikaanse luchtmacht is woensdagavond aangekomen op Schiphol, ziet een ANP-fotograaf. Mogelijk gaat het om de helikopter die de Amerikaanse president Donald Trump vervoert. Die heet dan, zodra de president erin zit, de Marine One. Het toestel is naar Nederland gebracht door een militair transportvliegtuig.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het besluit van het demissionaire kabinet om mogelijke EU-sancties tegen twee extremistische Israëlische ministers te steunen, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Thom van Campen (VVD) zei in een debat in de Kamer woensdag zich achter het beleid van het kabinet te scharen. Volgens hem moet de druk op Israël verder worden opgevoerd.
1 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie, PVV), toont op een VVD-avond in Rijswijk begrip voor de keuze van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om niet meer met de PVV samen te werken. "Het is als eerste aan de kiezer. Maar het is wel gebleken dat de heer Wilders niet uitblinkt in besturen en het nemen van verantwoordelijkheid."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat zich niet lenen voor "chantage" van milieuclub MOB om nieuwe stikstofrechtszaken tegen te gaan. Dat zei landbouwminister Femke Wiersma in een debat over stikstof. NSC en GroenLinks-PvdA willen dat de minister een plan maakt om aan de eisen van MOB te voldoen.
2 uur geledenRILLAND (ANP) - Op snelweg A58 zijn ter hoogte van het Zeeuwse Rilland twee volwassenen en een kind gewond geraakt door een ongeluk. Rond 18.15 uur botsten daar drie auto's op elkaar, meldt de politie. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Over hun toestand is niets bekendgemaakt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De drie politievakbonden en de Centrale Ondernemingsraad uiten in een brief aan de Tweede Kamer hun zorgen over financiële tekorten bij de politie. De organisatie verwacht een tekort van tientallen miljoenen in 2026 dat oploopt tot 300 miljoen euro in 2030, maakte demissionair justitieminister David van Weel (VVD) donderdag bekend.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.
5 uur geleden