
Advocaten blijven uit protest weg bij Marengo-proces
AMSTERDAM (ANP) - Vijf advocaten gaan volgende week uit protest niet naar de rechtbank voor de inleidende zittingen in het Marengo-proces, de liquidatiezaak rond vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. Dat hebben zij in een brief aan de rechtbank Amsterdam laten weten.
De advocaten van het kantoor Ficq & Partners noemen de situatie door de strenge coronamaatregelen "onwerkbaar" en door het optreden van de rechtbank wordt een eerlijk proces "onmogelijk" gemaakt. Rechtbanken openen sinds deze week weer voorzichtig de deuren, maar voor veel (gedetineerde) verdachten en hun advocaten blijft het lastig om fysiek aanwezig te zijn, zeker bij inleidende zittingen zoals die in het liquidatieproces Marengo volgende week maandag en dinsdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Via videoverbinding kan wel, maar meestal maar voor beperkte tijd, afhankelijk van de mogelijkheden in de penitentiaire inrichtingen.
Echter, volgens de advocaten past de mogelijkheid om op die manier bij de zaak te zijn "niet bij een zaak als Marengo". Dat zowel de advocaten als de verdachten alleen bij uitzondering bij de behandeling van elkaars zaak mogen zijn, noemen ze ook niet in het belang van hun cliënten. Het Openbaar Ministerie zit wel bij alle zaken.
Ander liquidatieproces
Afgelopen en deze week behandelde de rechtbank Midden-Nederland een ander groot liquidatieproces, rond motorclub Caloh Wagoh. Daarbij konden verdachten indien gewenst wel fysiek aanwezig zijn en advocaten via een videoverbinding de andere zaken volgen. Waarom daar wel, en hier niet, vraagt het advocatenkantoor zich af.
Ficq & Partners staan onder anderen Mohammed R. en zijn onlangs in Colombia opgepakte broer Saïd R. bij in het megaproces over meerdere liquidaties en pogingen daartoe.
Inez Weski
Hoofdverdachte Taghi wordt bijgestaan door Inez Weski. Zij had al laten weten dat hij niet aanwezig zal zijn, ook niet via een videoverbinding. "Ik zal nog zien of dit zeer krap bemeten zittingskader nog ruimte biedt voor de verdediging", aldus Weski.
Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk gaat dat nog wel minstens een jaar duren.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden