Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: zussen Holleeder pleegden meineed

Advocaat: zussen Holleeder pleegden meineed

SCHIPHOL (ANP) - De zussen Holleeder hebben in het proces tegen hun broer Willem meineed gepleegd in hun verklaringen over de afwikkeling van de criminele erfenis van Cor van Hout. Dat stelde raadsman Sander Janssen donderdag na afloop van een nieuwe zitting in het hoger beroep van Willem Holleeder.

Het Amsterdams gerechtshof doorliep donderdag minutieus de gang van zaken rond de afwikkeling van de criminele nalatenschap van de in 2003 geliquideerde Van Hout, gewezen ‘bloedgabber’ van Willem Holleeder en partner van Sonja Holleeder. Dat gebeurde op basis van uitvoerig onderzoek dat de FIOD eerder naar de zaak deed en op grond van verklaringen die verschillende getuigen hebben afgelegd, tot in de beroepszaak aan toe.

Volgens Janssen is komen vast te staan dat de zussen hebben gelogen over de verkoop van prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar en van een villa in Spanje, die aan Van Hout toebehoorden. De raadsman zei donderdag dat zij niet alleen als verdachten in het onderzoek naar die criminele erfenis onwaarheid spraken, maar ook toen ze in de zaak tegen hun broer onder ede stonden als getuige. In de kwestie rond de criminele erfenis schikte Sonja Holleeder na jarenlang onderzoek in 2013 voor ruim een miljoen euro met de Staat.

Nieuwe getuigenverhoren

Janssen sprak van getuigen "die kennelijk zelf de afweging maken waarover ze wel en niet iets willen verklaren en vervolgens ook bepalen of ze ergens de waarheid over spreken". In de rechtszaal vroeg hij tevergeefs een oordeel over de betrouwbaarheid van de zussen van het Openbaar Ministerie. Dat hield de boot af.

In het proces tegen Willem Holleeder (62) hebben zijn zussen belastend over hem verklaard. Hun inbreng speelde vorig jaar een grote rol bij de levenslange gevangenisstraf die de rechtbank hem oplegde voor een serie moordopdrachten, waaronder die op Van Hout. Janssen noemde het "belangrijk" dat de kwestie ronde de criminele erfenis van Van Hout in hoger beroep is uitgediept. "Het gerechtshof moet weten dat het van doen heeft met mensen van wie we nu hebben kunnen vaststellen dat ze niet altijd de waarheid spreken."

De beroepszaak gaat volgende week verder met nieuwe getuigenverhoren. Het gerechtshof verwacht tot eind volgend jaar met de zaak bezig te zijn.

Meer uit Binnenland

Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Wim Groeneweg, voorzitter van politievakbond ACP, vindt het na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA "tijd worden dat de KNVB en voetbalclubs hard optreden". Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

13 minuten geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

30 minuten geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

1 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

2 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

3 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

5 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

6 uur geleden