Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam voor moord aanslagen Brussel

Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam voor moord aanslagen Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De advocaat van de Brusselse terreurverdachte Salah Abdeslam wil dat de jury op het proces over de aanslagen in metrostation Maalbeek en op het vliegveld in Zaventem in maart 2016 hem vrijspreekt van moord en poging tot moord. Abdeslam zat op dat moment in de cel.

Volgens zijn advocaat moet de jury twee zaken scheiden: deelname aan de activiteiten van een terroristische groep enerzijds, en moord en poging tot moord anderzijds. Abdeslam was de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs vier maanden daarvoor, en werd kort voor de nieuwe terreuractie in Brussel opgepakt. Volgens het Belgische OM is Abdeslam betrokken bij de terreurcel die de aanslagen in zowel Parijs als Brussel organiseerde en uitvoerde, en medeverantwoordelijk voor de dood van 32 onschuldige slachtoffers in Brussel.

Abdeslams raadsvrouw vindt dat het Belgische OM alles op een hoopje gooit. Op het aanslagenproces in Parijs werd wel onderscheid gemaakt tussen lidmaatschap van de terreurcel en deelname aan de aanslagen. Daar werd Abdeslam tot levenslang zonder uitzicht op vrijlating veroordeeld.

Het proces in België tegen tien verdachten begon in december in Brussel.

Meer uit Buitenland

NYT: Israël wist al meer dan een jaar van aanvalsplan Hamas

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische veiligheidsdiensten wisten al meer dan een jaar van de aanvalsplannen van de Palestijnse militante groep Hamas. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Israëlische functionarissen zouden de aanval op 7 oktober als "te hoog gegrepen" voor Hamas van de hand hebben gewezen.

1 uur geleden
Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en politicus Desi Bouterse (78) hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982, die aan vijftien mannen het leven kostten. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt in Paramaribo.

1 uur geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

4 uur geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

4 uur geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

4 uur geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

7 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

7 uur geleden