Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat vraagt deken om tuchtprocedure tegen Khalid Kasem

Advocaat vraagt deken om tuchtprocedure tegen Khalid Kasem

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Geertjan van Oosten heeft de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten gevraagd een tuchtprocedure te starten tegen de recent in opspraak geraakte tv-presentator en voormalig advocaat Khalid Kasem. Van Oosten vindt dat Kasem zijn naam en die van zijn kantoorgenoten heeft "besmeurd" en "het aanzien van de gehele strafadvocatuur heeft geschaad".

Kasem werd vrijdag in het AD in verband gebracht met omkoping. Volgens de krant heeft hij in 2019 tegen Peter R. de Vries, met wie hij destijds een advocatenkantoor had, gezegd dat hij een ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had omgekocht om een cliënt eerder vrij te krijgen. Kasem ontkent de beschuldiging.

Kasem is jaren geleden werkzaam geweest op het kantoor van Van Oosten. Het AD beschikt over gespreksopnamen tussen onder meer De Vries (die de opname zou hebben gemaakt) en Kasem, waarin laatstgenoemde zegt dat dergelijke omkopingspraktijken een gangbare werkwijze waren op het kantoor van Van Oosten. "Ik en mijn kantoorgenoten van nu en destijds zijn geschokt en boos over zijn uitspraken", schrijft Van Oosten in de brief aan de deken waarin hij om de tuchtprocedure verzoekt.

Onbetrouwbaar

Van Oosten noemt de beschuldiging "niet alleen onjuist maar ook bizar en in mijn ogen intrinsiek onbetrouwbaar, want onmogelijk".

"Welke ambtenaar zou men immers moeten omkopen om een gedetineerde eerder vrij te krijgen?" schrijft hij. "Een gevangenisstraf wordt immers opgelegd door een rechter en moet eenvoudigweg worden geëxecuteerd. Slechts via gratie kan een straf worden verkort. En hoeveel corrupte en voor ons benaderbare ambtenaren zouden er dan wel niet beschikbaar moeten zijn geweest om hen op een of andere manier te helpen?"

Eerder werd al bekend dat de deken van de Amsterdamse orde een onderzoek instelt naar aanleiding van de perspublicaties. Ook de DJI doet onderzoek naar de kwestie. Kasem heeft zijn werkzaamheden voor het BNNVARA-programma Khalid & Sophie voorlopig neergelegd.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

2 uur geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

5 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

7 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

7 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

9 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

9 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

10 uur geleden