Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat vergelijkt schade kippenboeren met schade gaswinning

Advocaat vergelijkt schade kippenboeren met schade gaswinning

DEN HAAG (ANP) - Kippenboeren die miljoenen euro’s schade hebben opgelopen tijdens de zogeheten fipronilcrisis, blijven erbij dat ze recht hebben op gedeeltelijke compensatie. De overheid heeft gefaald in het toezicht en daarmee onrechtmatig gehandeld, betoogde de advocaat van brancheorganisatie LTO en zo’n honderd pluimveehouders maandag voor het gerechtshof in Den Haag. Ze maakte een vergelijking met de schade die de gaswinning in Groningen heeft veroorzaakt.

De Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat de overheid deels aansprakelijk is voor schade door de gaswinning. De Staat liet de gaswinning jarenlang doorgaan, terwijl de risico's bekend waren. In de fipronilcrisis komt het volgens de eisers op hetzelfde neer. Zij vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel eerder had moeten ingrijpen en waarschuwen. De toezichthouder kreeg in november 2016 de eerste meldingen binnen over verdachte zaken bij het bedrijf ChickFriend, de spil in de affaire. Pas in de zomer van 2017 greep de NVWA in.

De mannen van ChickFriend hadden opzien gebaard in de sector door hun uitzonderlijk effectieve bestrijding van bloedluis bij kippen. Ze gingen de parasiet te lijf met een goedje genaamd Dega 16. Later werd duidelijk waardoor dit zo goed werkte: het spul bevatte het streng verboden bestrijdingsmiddel fipronil.

Eieren

De insecticide kwam niet alleen op de veren van kippen terecht, maar ook in de eieren die ze legden. Hoewel de concentraties zeer laag waren, moesten miljoenen eieren worden vernietigd. Fipronil stortte de pluimveesector in een ongekende crisis. Omdat bleek dat het bestrijdingsmiddel langdurig in kippen bleef zitten, zagen veel kippenboeren zich genoodzaakt hun dieren te laten afmaken.

In eerste aanleg kregen de kippenboeren nul op het rekest bij de rechtbank. Ze gingen tegen de uitspraak in beroep.

Strafrechtelijke vervolging

"Het fipronilincident kent alleen maar verliezers", zei de advocaat van de Staat. Ze wees erop dat de sector zelf de eerste verantwoordelijke is voor de voedselveiligheid. Volgens de advocaten van de overheid heeft de NVWA gehandeld "zoals mag worden verwacht". Ze legden uit dat de instantie jaarlijks "vele duizenden meldingen" krijgt en die niet allemaal met spoed kan behandelen.

In een eerste risicobeoordeling werd ingeschat dat de risico's zeer klein waren. Omdat kippen vrij slecht tegen fipronil kunnen, moesten de concentraties wel heel laag zijn, redeneerden experts. Als het gif in eieren terecht zou komen, zou niemand er ziek van worden. Toch moesten alle besmette eieren later van de markt worden gehaald, want het gif blijft verboden.

De twee eigenaren van ChickFriend staat nog strafrechtelijke vervolging te wachten. In een andere procedure heeft de rechtbank hen al aansprakelijk gesteld voor schade. De vraag is nog wel in hoeverre er bij hen iets te halen valt.

Meer uit Binnenland

OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

9 minuten geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

26 minuten geleden
WODC: journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers

DEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.

55 minuten geleden
Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

1 uur geleden
Adviesraden: overheid geeft niet genoeg aandacht aan zwakke regio

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft te weinig oog voor regio's met problemen in Nederland. De inwoners van zulke gebieden "voelen zich niet gezien, laat staan begrepen", en daar hebben ze "alle reden toe", constateren drie adviesraden maandag in een gezamenlijk advies aan de overheid.

1 uur geleden
Nog altijd onduidelijk hoe zaak kroongetuige Marengo verder zal gaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog altijd onduidelijk hoe de behandeling van de zaak van Marengo-kroongetuige Nabil B. verder zal gaan. Mogelijk wordt de volgende zitting waarin hij aan bod komt uitgesteld. Dat zei de voorzitter van de rechtbank bij de hervatting van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

2 uur geleden
Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

2 uur geleden