Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat vergelijkt schade kippenboeren met schade gaswinning

Advocaat vergelijkt schade kippenboeren met schade gaswinning

DEN HAAG (ANP) - Kippenboeren die miljoenen euro’s schade hebben opgelopen tijdens de zogeheten fipronilcrisis, blijven erbij dat ze recht hebben op gedeeltelijke compensatie. De overheid heeft gefaald in het toezicht en daarmee onrechtmatig gehandeld, betoogde de advocaat van brancheorganisatie LTO en zo’n honderd pluimveehouders maandag voor het gerechtshof in Den Haag. Ze maakte een vergelijking met de schade die de gaswinning in Groningen heeft veroorzaakt.

De Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat de overheid deels aansprakelijk is voor schade door de gaswinning. De Staat liet de gaswinning jarenlang doorgaan, terwijl de risico's bekend waren. In de fipronilcrisis komt het volgens de eisers op hetzelfde neer. Zij vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel eerder had moeten ingrijpen en waarschuwen. De toezichthouder kreeg in november 2016 de eerste meldingen binnen over verdachte zaken bij het bedrijf ChickFriend, de spil in de affaire. Pas in de zomer van 2017 greep de NVWA in.

De mannen van ChickFriend hadden opzien gebaard in de sector door hun uitzonderlijk effectieve bestrijding van bloedluis bij kippen. Ze gingen de parasiet te lijf met een goedje genaamd Dega 16. Later werd duidelijk waardoor dit zo goed werkte: het spul bevatte het streng verboden bestrijdingsmiddel fipronil.

Eieren

De insecticide kwam niet alleen op de veren van kippen terecht, maar ook in de eieren die ze legden. Hoewel de concentraties zeer laag waren, moesten miljoenen eieren worden vernietigd. Fipronil stortte de pluimveesector in een ongekende crisis. Omdat bleek dat het bestrijdingsmiddel langdurig in kippen bleef zitten, zagen veel kippenboeren zich genoodzaakt hun dieren te laten afmaken.

In eerste aanleg kregen de kippenboeren nul op het rekest bij de rechtbank. Ze gingen tegen de uitspraak in beroep.

Strafrechtelijke vervolging

"Het fipronilincident kent alleen maar verliezers", zei de advocaat van de Staat. Ze wees erop dat de sector zelf de eerste verantwoordelijke is voor de voedselveiligheid. Volgens de advocaten van de overheid heeft de NVWA gehandeld "zoals mag worden verwacht". Ze legden uit dat de instantie jaarlijks "vele duizenden meldingen" krijgt en die niet allemaal met spoed kan behandelen.

In een eerste risicobeoordeling werd ingeschat dat de risico's zeer klein waren. Omdat kippen vrij slecht tegen fipronil kunnen, moesten de concentraties wel heel laag zijn, redeneerden experts. Als het gif in eieren terecht zou komen, zou niemand er ziek van worden. Toch moesten alle besmette eieren later van de markt worden gehaald, want het gif blijft verboden.

De twee eigenaren van ChickFriend staat nog strafrechtelijke vervolging te wachten. In een andere procedure heeft de rechtbank hen al aansprakelijk gesteld voor schade. De vraag is nog wel in hoeverre er bij hen iets te halen valt.

Meer uit Binnenland

218 uitvallers op eerste wandeldag Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.

4 uur geleden
Taakstraffen voor belagen cameraploeg PowNed op Ameland

LEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.

9 uur geleden
Ongehoord Nederland niet vervolgd voor 'discriminerende' vacature

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.

9 uur geleden
OM: verdachte moord op moeder Landsmeer heeft bekend

AMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.

10 uur geleden
Eerste deelnemers Nijmeegse Vierdaagse druppelen binnen

NIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.

12 uur geleden
Mogelijke ontvoering van kind in Rotterdam was valse melding

ROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.

13 uur geleden
Klimaatraad: inconsistent klimaatbeleid brengt onzekerheid

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.

14 uur geleden