Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: vasthouden LEF-lijsttrekker buiten proporties

Advocaat: vasthouden LEF-lijsttrekker buiten proporties

DEN HAAG (ANP) - De advocaat van lijsttrekker Daniël van Duijn van jongerenpartij LEF noemt het "buiten proporties" dat zijn cliënt nog steeds vastzit voor het verstoren van het lijsttrekkersdebat van de NOS.

Van Duijn zit vast op het politiebureau in Den Haag op verdenking van het verstoren van een vergadering en dwang en verzet bij zijn aanhouding. Advocaat Willem Jebbink dringt bij de officier van justitie aan op zijn onmiddellijke vrijlating.

De lijsttrekker van de relatief onbekende jongerenpartij zat dinsdag in het publiek tijdens het slotdebat op NPO 1, dat plaatsvond in de ontvangsthal van de tijdelijke Tweede Kamer. Hij kwam op het podium tijdens een van de debatten en schreeuwde van dichtbij naar de politici van VVD, NSC en GroenLinks-PvdA dat ze bij de "oude politiek" horen. Hij beet VVD-leider Dilan Yeşilgöz toe dat haar partij "nooit meer aan de macht" mag komen.

'Ludieke protestactie'

Jebbink: "Hij heeft zojuist tegen de politie gezegd dat zijn partij LEF de generatie vertegenwoordigt die het meest de gevolgen zal ondervinden van het huidige beleid, en dat ook jongeren moeten deelnemen aan het publiek georganiseerde debat. Dat gebeurt, zo heeft hij verklaard, echter niet. Voor hem was het daarom noodzakelijk om met zijn actie de huidige generatie niet ongehoord te laten."

De advocaat spreekt van "een ludieke protestactie" die vreedzaam was. "Mijn cliënt ervaart de vrijheidsbeneming als obstructie van zijn werk als politicus", zegt Jebbink."Juist politici hebben een zeer grote vrijheid om het debat te voeren, aldus het Europees hof voor de rechten van de mens. Het toepassen van het strafrecht is daarom al snel disproportioneel."

Meer uit Politiek

CDA-leider Bontenbal mist visie en leiderschap in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Hoewel in het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB "een aantal dingen staan die wij goed vinden", mist CDA-leider Henri Bontenbal "heel erg visie en leiderschap", zei hij donderdag. "En het ontbreekt erg aan gemeenschapszin in dat akkoord. Dus dat vind ik erg jammer."

2 uur geleden
JA21 positief over asielplannen, wel bezorgd over lastenverzwaring

DEN HAAG (ANP) - JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans is "positief gestemd over noodzakelijke plannen voor asiel, migratie, klimaat/energie en de middenklasse", zegt hij op X over het voorlopige coalitieakkoord. Wel maakt de partij zich zorgen over nieuwe aangekondigde lastenverzwaringen, bijvoorbeeld op vliegen en plastic.

2 uur geleden
GroenLinks-PvdA-leider Timmermans: verbijsterd over Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is "echt verbijsterd" dat Pieter Omtzigt van NSC is meegegaan in het akkoord met PVV, VVD en BBB, zei hij donderdag. Dat akkoord is naar zijn mening "rampzalig voor Nederland".

2 uur geleden
Volt vindt nieuw kabinet nationalistisch keerpunt

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen noemt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB een "nationalistisch keerpunt". Nu er een kabinet komt met de PVV "hebben de VVD en NSC de abnormale ideeën van Geert Wilders normaal gemaakt", aldus Dassen op X.

3 uur geleden
SP-leider Dijk ziet kabinet voor 'rijk rechts'

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Jimmy Dijk ziet niet hoe het voorlopige coalitieakkoord "de sociale vooruitgang gaat bieden die mensen en ons land nodig hebben". Dijk verwacht dat een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er zal zijn voor "rijk rechts".

3 uur geleden
Jetten ziet vooral 'luchtkastelen op drijfzand' in regeerakkoord

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten noemt het zojuist gepresenteerde voorlopige regeerakkoord een akkoord dat vol staat "met luchtkastelen op financieel drijfzand". Jetten vindt de samenwerking tussen PVV, NSC, VVD en BBB een "wankele coalitie", met een akkoord dat geen antwoord biedt op de problemen van veel mensen. "Niet voor het onderwijs, het klimaat, de zorg en de woningbouw. Het is een akkoord dat Nederland terug achter de dijken plaatst en met minder samenwerking in de EU."

3 uur geleden
Wilders: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

DEN HAAG (ANP) - De rechtse partijen "schrijven geschiedenis" met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. "De zon gaat weer schijnen in Nederland." Wilders voorspelt dat "miljoenen Nederlanders" blij zullen worden van wat zijn partij allemaal heeft afgesproken met VVD, NSC en BBB.

4 uur geleden