Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat van Marco Kroon: wildplassen geen zedenschennis

Advocaat van Marco Kroon: wildplassen geen zedenschennis

ARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon heeft niet uitdagend met zijn piemel gezwaaid voor de ogen van een politieagente. Het afschudden is volgens zijn advocaat een natuurlijke beweging voor mannen om hun plas af te sluiten, zei ze donderdag voor de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem. Ze betoogde dat daarmee geen sprake kan zijn van zedenschennis.

Kroon staat in hoger beroep terecht voor onder meer het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente. Maar volgens zijn advocaat Ruth van Es is geen sprake van opzettelijk tonen in de situatie van Kroon, die aanvankelijk zijn rug had toegekeerd naar de politieagente te paard om zijn plas af te maken. "Het afschudden en opbergen van een geslachtsdeel is geen beweging die bestempeld kan worden als schennis", betoogde Van Es.

Volgens de advocate had de agente beter afstand kunnen bewaren. "De verbalisant zet haar paard er recht voor. Daarmee kun je niet spreken over een ongewenste confrontatie. Omdat ze Kroon wilde controleren, liep ze een aanmerkelijke kans zijn geslachtsdeel te zien. Maar ze hoefde niet zo dichtbij te staan met haar paard om te controleren op wildplassen, dat kon ze ook van een afstandje doen."

Kopstoot

De verdediging zet bovendien vraagtekens bij de processen-verbaal die de politie van het incident in het centrum van Den Bosch heeft gemaakt. Zo twijfelen de advocaten over de bloedneus die een agent opliep na de vermeende kopstoot die Kroon hem zou hebben gegeven. Op de gemaakte beelden van de arrestatie is de bloedneus volgens haar niet te zien.

De politieagenten maakten zelf het proces-verbaal op, terwijl ze ook aangifte tegen Kroon deden. "Kan een agent nog objectief verbaliseren als hij slachtoffer is?" vroeg Van Es zich af. Ze vroeg het gerechtshof daarom de verklaringen van de agenten buiten beschouwing te laten.

Mishandeling agent

Advocaat Geert-Jan Knoops verzocht het hof om Kroon vrij te spreken van mishandeling van de agent. Op het eerste gezicht lijkt het mogelijk op mishandeling, erkende Knoops. Maar het is niet zo dat hij de agent "een lesje wilde leren".

Knoops vindt dat de rechtbank, die de oorlogsveteraan vorig jaar 100 uur taakstraf gaf voor de mishandeling en schennis van de eerbaarheid, geen rekening heeft gehouden met de reputatieschade die Kroon heeft opgelopen. "Niet alleen maatschappelijk, maar ook arbeidsrechtelijk." Ook zou de hardhandige arrestatie van Kroon disproportioneel zijn geweest, wat bij Kroon letsel veroorzaakte.

Meer uit Binnenland

Varkens krijgen nog steeds herhaaldelijk stroomstoten

AMSTERDAM (ANP) - Varkens krijgen tijdens transporten nog steeds herhaaldelijk stroomstoten toegediend. Dit gebeurt ook op gevoelige plekken zoals het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Dit stelt Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie heeft in mei dit jaar opnames gemaakt bij meerdere transporteurs. De organisatie doet aangifte van dierenmishandeling.

7 minuten geleden
Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

4 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

4 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

4 uur geleden
Gewonde bij steekincident in Loosbroek

LOOSBROEK (ANP) - Bij een steekincident in het Brabantse Loosbroek is een man gewond geraakt, meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden.

6 uur geleden
KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

16 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

17 uur geleden