Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat van Marco Kroon: wildplassen geen zedenschennis

Advocaat van Marco Kroon: wildplassen geen zedenschennis

ARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon heeft niet uitdagend met zijn piemel gezwaaid voor de ogen van een politieagente. Het afschudden is volgens zijn advocaat een natuurlijke beweging voor mannen om hun plas af te sluiten, zei ze donderdag voor de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem. Ze betoogde dat daarmee geen sprake kan zijn van zedenschennis.

Kroon staat in hoger beroep terecht voor onder meer het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente. Maar volgens zijn advocaat Ruth van Es is geen sprake van opzettelijk tonen in de situatie van Kroon, die aanvankelijk zijn rug had toegekeerd naar de politieagente te paard om zijn plas af te maken. "Het afschudden en opbergen van een geslachtsdeel is geen beweging die bestempeld kan worden als schennis", betoogde Van Es.

Volgens de advocate had de agente beter afstand kunnen bewaren. "De verbalisant zet haar paard er recht voor. Daarmee kun je niet spreken over een ongewenste confrontatie. Omdat ze Kroon wilde controleren, liep ze een aanmerkelijke kans zijn geslachtsdeel te zien. Maar ze hoefde niet zo dichtbij te staan met haar paard om te controleren op wildplassen, dat kon ze ook van een afstandje doen."

Kopstoot

De verdediging zet bovendien vraagtekens bij de processen-verbaal die de politie van het incident in het centrum van Den Bosch heeft gemaakt. Zo twijfelen de advocaten over de bloedneus die een agent opliep na de vermeende kopstoot die Kroon hem zou hebben gegeven. Op de gemaakte beelden van de arrestatie is de bloedneus volgens haar niet te zien.

De politieagenten maakten zelf het proces-verbaal op, terwijl ze ook aangifte tegen Kroon deden. "Kan een agent nog objectief verbaliseren als hij slachtoffer is?" vroeg Van Es zich af. Ze vroeg het gerechtshof daarom de verklaringen van de agenten buiten beschouwing te laten.

Mishandeling agent

Advocaat Geert-Jan Knoops verzocht het hof om Kroon vrij te spreken van mishandeling van de agent. Op het eerste gezicht lijkt het mogelijk op mishandeling, erkende Knoops. Maar het is niet zo dat hij de agent "een lesje wilde leren".

Knoops vindt dat de rechtbank, die de oorlogsveteraan vorig jaar 100 uur taakstraf gaf voor de mishandeling en schennis van de eerbaarheid, geen rekening heeft gehouden met de reputatieschade die Kroon heeft opgelopen. "Niet alleen maatschappelijk, maar ook arbeidsrechtelijk." Ook zou de hardhandige arrestatie van Kroon disproportioneel zijn geweest, wat bij Kroon letsel veroorzaakte.

Meer uit Binnenland

Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

51 minuten geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

2 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

3 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

5 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

6 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

6 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

6 uur geleden