Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: Van Leeuwen niet door cliënt gedood

Advocaat: Van Leeuwen niet door cliënt gedood

ZUTPHEN (ANP) - De 30-jarige Mart B. moet worden vrijgesproken van het doden van de vermiste Wico van Leeuwen in Borculo. Dat zei advocaat Gerald Roethof in antwoord op de eis van vijftien jaar cel van het Openbaar Ministerie vrijdag.

Sinds 17 mei 2022 ontbreekt elk spoor van de 48-jarige Wico van Leeuwen uit Borculo. Mart B. werd als verdachte aangemerkt nadat zijn voormalige vriendin in oktober 2022 naar de politie was gestapt. B. had haar eerder verteld dat hij Wico had omgebracht. Volgens Roethof klopt haar verhaal niet. "Ze zegt dat ze weet waar Wico is. Dat is volstrekt onjuist, want dat weet ze niet."

Het lichaam van Van Leeuwen is nooit teruggevonden. Advocaat Roethof vroeg de rechtbank in Zutphen te waken voor een rechterlijke dwaling. B. heeft inderdaad eerder gezegd dat hij Wico gedood heeft, maar volgens de verdediging is daar geen bewijs voor.

Van de trap gevallen

De gevonden bloedsporen van het slachtoffer onderaan de trap van de woning waarin zowel Van Leeuwen als de verdachte woonden, zeggen volgens Roethof niet dat de man daar is gestorven. "Alleen dat hij gewond is geraakt." Mogelijk is de man van de trap gevallen, stelt hij. "Die sporen zeggen niets over het misdrijf."

Mart B. wees zijn neef George als schuldige aan. Een wazige foto op de telefoon van zijn vriendin past volgens de verdediging bij het verhaal dat George het lichaam onder of bij zijn huis aan de Pagendijk in Borculo begraven heeft. Daarna zou de kuil vol beton zijn gestort. De officier van justitie zei dat het huis 'ondersteboven' is gehaald. Onder meer de vloer is verwijderd, maar er werd niets gevonden. George is geen verdachte in deze zaak. Hij overleed plotseling in november 2022.

De rechtbank doet op 2 augustus uitspraak.

Meer uit Binnenland

Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

5 minuten geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

11 minuten geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

34 minuten geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

37 minuten geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

2 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 uur geleden