
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'
DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
De rechtbank in Rotterdam oordeelde eind vorig jaar dat de overheid meer moet doen tegen de verkoop van filtersigaretten. In de filters zitten kleine gaatjes, waardoor het bij testen lijkt alsof rokers minder schadelijke stoffen binnenkrijgen. In de praktijk knijpen rokers die gaatjes vaak dicht met hun vingers of lippen. Daardoor krijgen ze meer slechte stoffen binnen dan volgens de metingen te verwachten is. Volgens de rechtbank in Rotterdam kloppen de berekeningen daarom ook niet.
Voorafgaand aan de uitspraak had de rechtbank een oordeel gevraagd aan het Europees Hof van Justitie. Die stelde dat de meetmethode rechtsgeldig is, maar zei ook dat de Europese burger erop moet kunnen vertrouwen dat een sigaret echt niet meer dan de afgesproken 10 mg teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide afgeeft. Betrouwbare informatie daarover moet overal te vinden zijn. Tevens heeft de burger recht op bescherming van de gezondheid.
Meetmethode
De sigaretten worden getest met een machine die meet hoeveel teer, nicotine en koolmonoxide vrijkomen bij het roken. "Het hof zegt waar een meetmethode dan wel aan moet voldoen", vervolgt de raadsman van Stichting Rookpreventie Jeugd. "Zo moeten de gaatjes volledig worden afgesloten, de machine moet wat harder zuigen en moet twee keer per minuut een trekje nemen. De huidige methode is dus duidelijk ontoereikend." Tot die conclusie kwam de rechtbank in Rotterdam ook, maar de toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) gingen wel in beroep.
Van Ooijen stelde het liefst snel in te willen grijpen tegen de verkoop van sjoemelsigaretten, maar daar een "stevig juridisch fundament" voor nodig te hebben. Hij zei dat dat nodig is om "te voorkomen dat handhaving van de sjoemelsigaret in daaropvolgende juridische procedures geen standhoudt".
Uitspraak
De advocaten van de tabaksindustrie pleitten donderdag voor het in stand houden van de huidige meetmethode, die volgens hen wel geschikt is. Ook vindt een van de raadsmannen dat het niet aan de Nederlandse rechtspraak is om deze regels te veranderen, omdat de kwestie een zaak van de Europese Unie zou zijn.
De uitspraak is uiterlijk 7 november.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden