Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat spreekt van oorverdovende stilte in megazaak Bandidos

Advocaat spreekt van oorverdovende stilte in megazaak Bandidos

MAASTRICHT (ANP) - Sinds de aanhouding van de verdachten in 2015 in de megazaak tegen de Bandidos viel er zes jaar lang een oorverdovende stilte. "Er is inmiddels sprake van een hoogbejaarde zaak". Dat hield raadsvrouwe Gitte Stevens van drie verdachte motorclubleden maandag voor aan de rechtbank in Maastricht.

Stevens vindt de zes jaar tussen aanhouding en rechtszaak veel te lang. Zij vroeg de rechtbank het Openbaar Ministerie hiervoor niet ontvankelijk te verklaren. Volgens haar gaat het om een ernstige inbreuk van het recht van de verdachten op een eerlijk proces.

Met name rond de verdenking van deelname aan een criminele organisatie pleit zij voor vrijspraak. Het OM had alleen al hiervoor voor alle twintig betrokken Bandidos 18 maanden cel geëist.

Escaleren

"De Bandidos chapter Sittard zijn niet verboden", zei Stevens. Ze vindt dat het OM allerlei individuele strafbare feiten op een hoop gooit en daaruit een criminele organisatie construeert. Een van haar cliënten wordt van geen enkel strafbaar feit verdacht, maar hoorde wel een eis van 1,5 jaar cel wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Stevens vindt dat niet kunnen.

Het OM greep naar eigen zeggen in 2015 in toen gevreesd werd dat de Bandidos zich zouden gaan bewapenen. In mei werd een groot aantal verdachten opgepakt. Volgens het OM omdat de situatie dreigde te escaleren. Het OM stelde maandag voor de rechtbank dat de Bandidos het met name voorzien hadden op concurrent de Hells Angels.

Pleidooien

Maar volgens de advocaat was er geen sprake van een escalatie. "Er was een club van acht, een geregeld overleg tussen de MC’s", zei Stevens. "Er was geen oorlog. Ook na 2015 niet."

Maandag luistert de rechtbank naar de pleidooien van zeven van de in totaal 25 verdachten. Maandagmiddag komen die van president Harrie R. (57) van de Limburgse Bandidos en zijn zoon Jeremy (34) aan de orde.

Meer uit Binnenland

Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

19 minuten geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

23 minuten geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

45 minuten geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

1 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

1 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

1 uur geleden
RvS: verbod kindersekspop mogelijk als deze jonger lijkt dan 12

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.

2 uur geleden