Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat Segaar ziet kansen voor lagere straf Onana

Advocaat Segaar ziet kansen voor lagere straf Onana

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Dolf Segaar heeft goede hoop dat het internationaal sporttribunaal CAS doelman André Onana van Ajax een lagere dopingstraf dan 12 maanden oplegt. "Vrijspraak wordt denk ik moeilijk", zegt hij. "Maar als we geen mogelijkheden zagen, dan zouden we er niet aan beginnen."

Segaar voert samen met zijn Spaanse collega Javier Ferrero de verdediging van Onana, die op 30 oktober vorig jaar positief testte op het verboden middel furosemide bij een controle buiten wedstrijden om. Hij probeerde begin dit jaar samen met de keeper via een videoverbinding de UEFA te overtuigen dat het om een groot misverstand ging.

Onana vertelde dat hij een aspirine wilde innemen maar per ongeluk een medicijn had geslikt dat was bestemd voor zijn vriendin. De verpakking was nagenoeg identiek, het speet hem enorm. "De UEFA is daar in meegegaan", stelt Segaar. "Want anders was hij voor 4 jaar geschorst. Ik hoor mensen zeggen dat 1 jaar meevalt, want hij heeft zijn eigen verantwoording en is toch nalatig geweest. Maar wij willen de schorsing omlaag krijgen."

Milder gestraft

Segaar kent voorbeelden van wielrenners en tennissers die voor soortgelijke vergrijpen milder zijn gestraft. "Maar de UEFA is weer een andere bond dan bijvoorbeeld wielerunie UCI", zegt hij. "Bij het CAS zullen ze naar drie categorieën kijken. Voor lichte mate van onzorgvuldigheid staat een straf van 0 tot 8 maanden. Bij gemiddelde mate van onzorgvuldigheid heb je het over 8 tot 16 maanden. En bij belangrijke mate van onzorgvuldigheid kom je tussen 16 en 24 maanden uit. Wij gaan voor lichte onzorgvuldigheid."

Segaar wil nog niet zeggen hoe hij en zijn Spaanse collega Ferrero, die Onana kent van zijn periode bij Barcelona, voor elkaar willen krijgen dat het CAS de doelman van Ajax in die laagste categorie schaalt. "Het lijkt me niet netjes dat ik mijn pleidooi via de pers ga voeren", stelt de advocaat die ervaring heeft met dopingzaken. "Ik ben voorzitter van de dopingautoriteit geweest en heb ook in het tuchtpanel voor dopingzaken bij de internationale bobsleebond gezeten.

Segaar verwacht voor de zomer uitspraak. "Al kijken we ook naar spoedarbitrage maar daarvoor moet de UEFA ook meewerken", zegt de raadsman, die blij is met de steun die Onana heeft gekregen van de internationale spelersvakbond FIFPRO. Die noemde de straf 'buitensporig' en snapt niet waarom de keeper nu niet eens met Ajax mag trainen. "Het is mooi als de publieke opinie naar Onana draait, maar de arbiters van het CAS kijken toch op hun eigen manier naar de zaak. Maar het zijn ook weer andere arbiters dan bij de UEFA. We gaan het zien."

Meer uit Voetbal

Arsenal werkt met zes treffers aan doelsaldo in Sheffield

SHEFFIELD (ANP) - Arsenal heeft de uitwedstrijd tegen Sheffield United benut om aan het doelsaldo te werken. De club uit Londen zegevierde met 6-0, na een ruststand van 5-0.

22 minuten geleden
Internazionale na zege op Genoa nog dichter bij landstitel

MILAAN (ANP) - Internazionale komt steeds dichter bij de twintigste landstitel uit de clubhistorie. De koploper van de Serie A bracht ook het thuisduel met Genoa tot een goed einde (2-1). De club heeft nu een voorsprong van 15 punten op het als tweede geklasseerde Juventus, dat zondag van Napoli verloor (2-1).

35 minuten geleden
FC Groningen herpakt zich met zege bij FC Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - FC Groningen heeft zich hersteld van de nederlaag tegen Feyenoord in de halve finale van de KNVB-beker (2-1). Het elftal van trainer Dick Lukkien won in de Keuken Kampioen Divisie de uitwedstrijd bij FC Den Bosch, de nummer laatst van de ranglijst, met 4-1.

1 uur geleden
Steijn wilde De Vrij, Ziyech, Tagliafico en Lang naar Ajax halen

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig Ajax-trainer Maurice Steijn had Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico, Stefan de Vrij, Noa Lang, Jerdy Schouten en Isco graag naar Amsterdam gehaald. "Ik denk dat we dan nog gewoon om de titel hadden gespeeld", zei hij bij het programma Rondo van Ziggo Sport. "Hun komst was ook best realistisch geweest. Heel veel spelers willen graag voor Ajax spelen. Daar is eer te behalen, zeker na een derde plaats van vorig seizoen."

1 uur geleden
Competitieduel tussen KV Mechelen en Club Brugge niet overgespeeld

BRUSSEL (ANP/Belga) - Het Belgische Hof van Arbitrage (BAS) heeft beslist dat de competitiewedstrijd tussen KV Mechelen en Club Brugge uit december niet wordt overgespeeld. Eerder kwamen de scheidsrechterscommissie en de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) tot dezelfde conclusie.

3 uur geleden
Coach van Real Sociedad droomt van magische avond met PSG

SAN SEBASTIAN (ANP) - Trainer Imanol Alguacil droomt al nachten over een magische avond waarop zijn Real Sociedad de baas wordt over Paris Saint-Germain in de achtste finales van de Champions League. "Natuurlijk zijn we geen favoriet", stelde hij op een persconferentie. "Maar waarom zouden wij die fantastische ploeg niet kunnen uitschakelen? Die droom kan best wel eens werkelijkheid worden."

3 uur geleden
Berardi ondergaat achillespeesoperatie en mist EK met Italië

SASSUOLO (ANP) - Aanvaller Domenico Berardi van Sassuolo ondergaat dinsdag een operatie aan een gescheurde achillespees. De 29-jarige Italiaanse international komt waarschijnlijk de rest van het seizoen niet meer in actie en mist ook het EK voetbal van komende zomer.

5 uur geleden