Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat: schutter wilde Bas van Wijk niet doodschieten

Advocaat: schutter wilde Bas van Wijk niet doodschieten

AMSTERDAM (ANP) - Verdachte Samir El Y. wilde de 24-jarige Bas van Wijk niet doodschieten. Hij had evenmin de bedoeling om met het schieten een horloge te kunnen stelen van een van de vrienden van het slachtoffer. Dit zei zijn advocaat donderdag in de rechtbank in Amsterdam op de tweede zittingsdag over de fatale schietpartij op 8 augustus vorig jaar aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam.

El Y. (21) heeft bekend tweemaal op Bas van Wijk geschoten te hebben. Het fatale schot in de borst van het slachtoffer kwam door adrenaline bij de schutter of door de terugslag van het wapen nadat het slachtoffer in zijn been was geschoten, concludeert de advocaat uit de vele verklaringen. Van Wijk boog volgens haar voorover om naar zijn gewonde been te grijpen, waardoor de tweede kogel in zijn longen terecht kwam.

"Deze zaak is de media ingegaan als de Rolex-moord", zei advocaat Veerle Hammerstein in haar pleidooi. Dat is in haar ogen onterecht. Volgens Hammerstein schoot El Y. niet om de diefstal van het horloge te vergemakkelijken, waar de officier van justitie van overtuigd is.

Voor de aanklacht gekwalificeerde doodslag moet juridisch vast komen te staan dat Van Wijk de dader in de weg stond om het horloge weg te te kunnen nemen. Daar was volgens Hammerstein geen sprake van. Van Wijk stond El Y. niet in de weg, zei de raadsvrouw. "Mijn cliënt wilde na het waarschuwingsschot weglopen, maar draaide zich om toen hij werd aangesproken door Bas van Wijk. Het slachtoffer wilde bemiddelen, wilde praten, probeerde de boel te sussen." El Y. zou hebben geschoten uit "gekrenktheid". Na het schieten gaf de eigenaar zijn imitatie-Rolex mee aan de schutter, maar de diefstal was volgens Hammerstein nooit de opzet.

De raadsvrouw vertelde ook wat haar jonge cliënt bezielde om een wapen mee te nemen naar een drukbezochte recreatieplas. "Waarom gaat iemand met een geladen wapen naar een strandje? Mijn cliënt werd al een paar weken bedreigd. Dat had te maken met schulden en drugshandel."

De officier van justitie reageert donderdagmiddag op het pleidooi van de advocaat. De verdachte krijgt aan het einde van de zittingsdag het laatste woord. De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.

Meer uit Binnenland

RVD en Rutte willen niet reageren op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en demissionair premier Mark Rutte willen niet reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat laat een woordvoerder van de RVD woensdag weten. Een nadere toelichting op het besluit om geen reactie te geven, gaan de RVD en Rutte ook niet geven.

1 uur geleden
Elektronisch afval belandt nog te vaak in kliko, aldus stichting

ZOETERMEER (ANP) - Te veel elektrisch afval belandt bij het huisvuil, terwijl dit eigenlijk apart ingezameld moet worden, meldt Stichting OPEN woensdag. Als apparaten in de kliko gegooid worden, kunnen waardevolle stoffen hieruit verloren gaan. Ook is het mogelijk dat gevaarlijke stoffen daardoor in het milieu terechtkomen, waarschuwt de stichting die namens producenten recycling wil bevorderen.

2 uur geleden
Organisaties: kabinet moet druk zetten op EU voor treinreizen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet druk uitoefenen op Europa om het voor consumenten makkelijker te maken om internationale treinreizen te zoeken en te boeken. Dat vinden belangenorganisatie ANVR, reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond.

2 uur geleden
Politie zoekt met sonarboot naar vermisten bootongeluk Volkerak

DINTELOORD (ANP) - De politie zoekt woensdag met een sonarboot naar de twee nog vermiste opvarenden van de boot die dinsdagmiddag omsloeg in het Volkerak. De zoektocht is om 07.00 uur begonnen, laat een woordvoerder van de politie weten. De twee vermisten zijn waarschijnlijk overleden, meldde de veiligheidsregio eerder. Dinsdagavond kwam het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) van de politie al ter plaatse om te ondersteunen bij de bergingsactie.

3 uur geleden
Ceremonie eerherstel Curaçaose held Tula woensdagavond voortgezet

DEN HAAG (ANP) - De ceremonie waarbij de Curaçaose verzetsheld Tula eerherstel krijgt, wordt woensdagavond om 23.30 uur Nederlandse tijd alsnog voortgezet. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, na berichtgeving door de NOS.

3 uur geleden
Treinen rondom Schiphol rijden weer volgens planning na storing

SCHIPHOL (ANP) - Het treinverkeer rond Schiphol rijdt woensdagochtend weer volgens de dienstregeling na een storing dinsdagavond. "Het kan wel zo zijn dat her en der een trein korter is dan gepland, maar er is vannacht hard gewerkt om de treinen weer via de dienstregeling te laten rijden", aldus een woordvoerder van NS.

4 uur geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam voorgeleid voor rechter

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de schietpartijen in Rotterdam vorige week, wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. De 32-jarige man werd vorige week opgepakt. De onderzoeksrechter beoordeelt of de man veertien dagen langer in voorarrest moet blijven.

7 uur geleden