Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat relativeert meldingen tegen Volt-Kamerlid Gündoğan

Advocaat relativeert meldingen tegen Volt-Kamerlid Gündoğan

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Geert-Jan Knoops heeft dinsdagmiddag inzicht gegeven in de dertien meldingen tegen Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan, die tot voor kort lid was van de Tweede Kamerfractie van Volt. De meldingen die gaan over seksueel overschrijdend gedrag gaan volgens haar raadsman over "een tik op de billen en opmerkingen over uiterlijk".

Volgens Knoops komen de meldingen deels van voormalige medewerkers die nu al elders werkzaam zijn en zich niet langer onveilig op de werkvloer kunnen voelen. Het zou gaan om "stevige verbale aanvaringen".

Volgens Knoops is de enige concrete klacht over Gündoğan afkomstig van een voormalige vriend, zo bleek tijdens het kort geding dat het Kamerlid aanspande tegen de fractie van Volt. "Zij gaf hem een jaarcontract, dat niet werd verlengd", zei Knoops. Het ontaardde volgens hem in een "verzuurde vriendschap" waarna haar gedrag een "intimiderende" en "grensoverschrijdende" lading zou krijgen bij de melder.

Sterke vrouw

Volgens Knoops willen meerdere mensen in de fractie van haar af. Hij noemde vier voorbeelden uit de rij van dertien meldingen. "Een kan niet tegen haar omdat ze een sterke vrouw is. Een wil haar functie overnemen. Een wil geen concurrentie bij de verkiezing van het Europees Parlement. Een vond het vervelend dat ze kritiek kreeg op haar werk."

Ook werd haar een problematische relatie met alcohol verweten, wat Knoops totale nonsens noemt. Volgens Knoops is het niet aan Volt om te bepalen wat grensoverschrijdend gedrag is. "Het gaat hier niet om het vaststellen van het bewijs. We moeten uitermate voorzichtig zijn met het bericht dat er dertien meldingen zijn, zeker met de term grensoverschrijdend erbij. Dat moet nog blijken uit onafhankelijk onderzoek."

Genânte vragen

Knoops betoogde dat de term grensoverschrijdend gedrag bij het grote publiek al snel in verband wordt gebracht met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De beschuldigingen hebben grote impact op Gündoğan. "Ze is simpelweg voor de bus gegooid. Volt heeft zich niet bekommerd over de gevolgen", aldus Knoops.

De politica kreeg op het schoolplein van haar kind "vreselijk gênante vragen". Zo geloofden mensen dat ze foto's had gestuurd naar vrouwen. Ook kreeg ze oneerbare voorstellen via sociale media. "Ze werd zelf slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag."

Meer uit Binnenland

Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

19 minuten geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

1 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

3 uur geleden
Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk weer opengesteld voor het verkeer.

3 uur geleden
Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in brand heeft gestaan. Het huis en de vlag hebben geen schade opgelopen, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand raakte gewond.

4 uur geleden
Veel interesse voor veiling roemrucht openluchtbordeel op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Voor de veiling van het openluchtbordeel Campo Alegre op Curaçao, aanstaande dinsdag, is "internationale belangstelling". Dat zegt de organisatie van de veiling. Wie er concreet belangstelling heeft, is niet duidelijk. Het 'vrolijke kamp', zoals de vertaling uit het Spaans luidt, sloot in 2020 bij het begin van de coronapandemie haar deuren.

5 uur geleden
Vermoedelijk asbest vrijgekomen bij brand in loods Rijnsburg

RIJNSBURG (ANP) - Op het terrein van een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg die zondag in brand stond, is vermoedelijk asbest gevonden. Dat meldt de brandweer. Eerder liet de brandweer weten dat een deel van een naastgelegen camping zou worden ontruimd, maar dat gebeurt toch niet. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.

7 uur geleden