Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat pleit voor hoofdverdachte Arnhemse terreurcel

Advocaat pleit voor hoofdverdachte Arnhemse terreurcel

ROTTERDAM (ANP) - De advocaat van Hardi N., hoofdverdachte in het strafproces rond een Arnhemse terreurcel, houdt vrijdag zijn pleidooi voor de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie eiste in juni achttien jaar cel tegen de 36-jarige hoofdverdachte. Met het oprollen van de cel is Nederland aan een grote terreuraanslag ontsnapt, meent het OM. N. was volgens justitie de spin in het web.

Arnhemmer Hardi N. en zijn vijf medeverdachten zouden een jihadistische aanslag hebben willen plegen zoals die in november 2015 in Parijs en waren bereid daarvoor hun leven te geven. "Nederland is niet eerder zo dicht bij een aanslag van deze omvang geweest", aldus het OM. Onder meer de Gay Pride is genoemd als potentieel doelwit.

Justitie en politie kregen definitief zicht op de verdachten en hun plannen tijdens een spectaculaire infiltratie-operatie. De ontknoping daarvan volgde op 27 september 2018 in een vakantiehuisje in Weert. In het met camera's behangen huisje vond een ontmoeting plaats tussen twee undercoveragenten waar een aantal verdachten instructies kregen over geleverd wapentuig, waaronder kalasjnikovs en bomvesten. De wapens waren door de politie onklaar gemaakt. Na de bijeenkomst in de bungalow heeft een speciale eenheid de verdachten klemgereden en aangehouden.

Een aantal advocaten, onder wie raadsman Serge Weening van N., heeft eerder al betoogd dat de infiltratie in feite neerkomt op uitlokking. Zonder de undercoveractie zouden de verdachten nooit zo ver zijn gegaan, luidt samengevat de redenering van de verdediging. Het OM bestrijdt dat. Het initiatief heeft aan de kant van de verdachten gelegen.

Tijdens het proces heeft N. spijt betuigd. "Alles waar ik van wordt verdacht druist 100 procent in tegen mijn religie en de menselijkheid", zei hij. Daar tekende hij bij aan dat hij is "uitgelokt en gehersenspoeld" door de undercovers. "Dat ik ooit zo naïef en dom ben geweest, dat ik me heb laten verleiden door twee figuren. Ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen."

N. is eerder veroordeeld voor een uitreispoging naar het door Islamitische Staat uitgeroepen Kalifaat en stond onder toezicht van de reclassering.

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

5 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

5 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

5 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

9 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

10 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

13 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

13 uur geleden