Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Advocaat pleit voor hoofdverdachte Arnhemse terreurcel

Advocaat pleit voor hoofdverdachte Arnhemse terreurcel

ROTTERDAM (ANP) - De advocaat van Hardi N., hoofdverdachte in het strafproces rond een Arnhemse terreurcel, houdt vrijdag zijn pleidooi voor de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie eiste in juni achttien jaar cel tegen de 36-jarige hoofdverdachte. Met het oprollen van de cel is Nederland aan een grote terreuraanslag ontsnapt, meent het OM. N. was volgens justitie de spin in het web.

Arnhemmer Hardi N. en zijn vijf medeverdachten zouden een jihadistische aanslag hebben willen plegen zoals die in november 2015 in Parijs en waren bereid daarvoor hun leven te geven. "Nederland is niet eerder zo dicht bij een aanslag van deze omvang geweest", aldus het OM. Onder meer de Gay Pride is genoemd als potentieel doelwit.

Justitie en politie kregen definitief zicht op de verdachten en hun plannen tijdens een spectaculaire infiltratie-operatie. De ontknoping daarvan volgde op 27 september 2018 in een vakantiehuisje in Weert. In het met camera's behangen huisje vond een ontmoeting plaats tussen twee undercoveragenten waar een aantal verdachten instructies kregen over geleverd wapentuig, waaronder kalasjnikovs en bomvesten. De wapens waren door de politie onklaar gemaakt. Na de bijeenkomst in de bungalow heeft een speciale eenheid de verdachten klemgereden en aangehouden.

Een aantal advocaten, onder wie raadsman Serge Weening van N., heeft eerder al betoogd dat de infiltratie in feite neerkomt op uitlokking. Zonder de undercoveractie zouden de verdachten nooit zo ver zijn gegaan, luidt samengevat de redenering van de verdediging. Het OM bestrijdt dat. Het initiatief heeft aan de kant van de verdachten gelegen.

Tijdens het proces heeft N. spijt betuigd. "Alles waar ik van wordt verdacht druist 100 procent in tegen mijn religie en de menselijkheid", zei hij. Daar tekende hij bij aan dat hij is "uitgelokt en gehersenspoeld" door de undercovers. "Dat ik ooit zo naïef en dom ben geweest, dat ik me heb laten verleiden door twee figuren. Ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen."

N. is eerder veroordeeld voor een uitreispoging naar het door Islamitische Staat uitgeroepen Kalifaat en stond onder toezicht van de reclassering.

Meer uit Binnenland

Tien Nederlanders gewond door instorten beachclub Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van de beachclub op Mallorca donderdagavond zijn zeker tien Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn naar verluidt niet levensbedreigend gewond.

44 minuten geleden
Petitie boekenbranche tegen hogere btw 77.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarmee de boekensector protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op boeken is na iets meer dan twee dagen ruim 77.000 keer ondertekend. De petitie is sinds woensdag online te vinden via boekenpetitie.nl.

1 uur geleden
Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

3 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

3 uur geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

5 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

5 uur geleden
Verdachte aangehouden voor inrijden op dragqueen en partner

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar te zijn ingereden op een dragqueen en diens partner, meldt de politie vrijdag. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

5 uur geleden